Duminică 12 Noiembrie, la București, am participat la congresul TSD, desfășurat în prezența a 2.500 de participanți, ocazie cu care am avut bucuria de a vota pentru realegerea lui Gabriel Petrea în funcția de președinte, pentru un nou mandat de doi ani.

Gabriel Petrea este omul care ne-a sprijinit în multe dintre proiectele noastre și cu care am muncit mult împreuna, în ultimii ani. De asemenea, eu cred că venirea lui Gabriel Petrea la conducerea TSD, acum doi ani, a fost necesară, a avut efectele benefice dorite de tinerii social democrați, iar realegerea sa acum este pe deplin meritată.

Pentru mine, acest congres a fost și un bun prilej de a prezenta colegilor din toată țara două propuneri, dar și un scurt bilanț al activităților mele ca și europarlamentar al TSD.

Propunerile mele au fost simple. În primul rând, vreau ca partidul nostru să nu dea înapoi de la implementarea programului de guvernare pentru care a fost votat atât de masiv de către români. Dincolo de… ciudățeniile agendei publice, stabilită în nu știu ce cotloane, România este o țară guvernată, și guvernată bine de către PSD, o țară cu creștere economică susținută, iar încrederea dată de oameni la vot trebuie fructificată prin implementarea programului nostru de guvernare.

În al doilea rând, am propus să analizăm posibilitatea unei inițiative legislative care să permită ocuparea posturilor vacante din sistemul public, indiferent de gradul profesional, ori vechime înainte de vacantare, și de către tinerii ambițioși și bine pregătiți. Aceștia ar putea contribui la aducerea unui suflu nou actului de administrație oferit cetățenilor

Așa cum le-am spus și colegelor și colegilor prezenți la București, faptul că sunt europarlamentarul TSD-ului cred că s-a văzut și se vede în munca mea, muncă pe care unii dintre ei – mai ales cei peste 200 de TSD-iști care m-au vizitat la Bruxelles până acum, o cunosc deja. Ce am vrut însă să subliniez și atunci și acum este recunoștința pe care o am față de toți tinerii care mă susțin, care lucrează în echipa mea, pentru toți cei care vin cu idei, cu proiecte, care se implică și care mă ajută să am un mandat reușit.

Atât la Bruxelles, dar mai ales în România, am ca priorități: educația, promovarea antreprenoriatului, dezvoltarea regională și Agenda Digitală. De asemenea, încerc să aduc Europa și valorile europene mai aproape de tinerii români.

Sunt, desigur, mândru și bucuros de faptul că am fost ales „Europarlamentarul anului 2017” la categoria „Ocuparea forței de muncă”, sau de faptul că sunt europarlamentarul român cu cele mai multe amendamente depuse la rapoarte aflate în lucru în 2016.

În același timp însă, dincolo de prioritățile asumate, de comisiile în care activez, sau de premiile obținute, această muncă, și acest scurt bilanț pe care l-am prezentat colegilor se bazează pe rezultate. Iar o parte dintre ele, pentru că voi publica un rezumat detaliat la finalul acestui an, pot fi găsite mai jos:

– sunt mândru că am contribuit personal la îmbunătățirea celui mai de succes program european, Erasmus+, fiind desemnat să evaluez implementarea acestuia și să formulez propuneri de ameliorare a disfuncționalităților semnalate de beneficiarii din toată Europa, inclusiv din România. Astfel, elevii, studenții, profesorii, antreprenorii, sportivii și ucenicii în meserii, se vor putea deplasa în condiții mai bune și vor putea învăța mai mult în străinătate, revenind acasă, în România, cu un bagaj de cunoștințe și abilități atât de necesare nouă tuturor.

– am sprijin tinerii pentru a se integra cât mai bine pe piața muncii, printr-o educație ancorată în realitățile și nevoile prezente și viitoare ale economiei. Am făcut și fac acest lucru prin promovarea unei reforme educaționale, atât din punct de vedere al curriculei, cât și a metodelor de predare. Am lucrat la mai multe dosare europene pe această temă și am avut discuții atât cu Comisarul European pentru Educație, Tibor Navracsics, cât și la nivelul Ministerului Educației din România. Vreau să oferim tinerilor abilități digitale (coding, de exemplu), dar și competențe necesare secolului douăzeci și unu, precum capacitatea de lucru în echipă și de conducere, gândire strategică și antreprenoriat. Țin mult la acest lucru.

– am luptat de asemenea pentru creșterea gradului de egalitate între femei și bărbați, prin organizarea de evenimente, luare de poziții publice, dar mai ales prin munca legislativă în Parlamentul European. Din aceste motive, am fost nominalizat și la titlul de Europarlamentar al anului pentru promovarea egalității de șanse.

– am contribuit la crearea unei legislații europene mai bune privind Piața Unică Digitală, prin munca mea la dosarele din acest domeniu. Consider că prin această legislație, firmele românești și tinerii români, vor putea folosi avansurile tehnologice și vor putea concura în condiții de egalitate la nivel european, creând astfel locuri de muncă de calitate.

– am asigurat o promovare mai bună a învățământului profesional și tehnic, prin mai multe evenimente și proiecte legislative de succes. Cred că învățământul profesional este esențial pentru reducerea șomajului în rândul tinerilor, oferă o șansă de recalificare, și asigură oportunitatea unui nivel de trai confortabil, adică mai mult decât decent!

– am intervenit permanent în plenul Parlamentului European și în toate comisiile din care fac parte, pentru ca situația inacceptabilă în care România îndeplinește condițiile dar nu este primită în Schengen, să înceteze. Totodată, am cerut ferm ca MCV-ul să aibă în sfârșit un orizont de timp și criterii clare – care nu există în acest moment, astfel încât, și tocmai pentru ca acest mecanism, în esență umilitor, să nu mai poată fi folosit ca și armă politică.

– sunt un luptător îndârjit pentru apărarea drepturilor românilor oriunde și în orice situații s-ar afla, fie victime ale xenofobiei în Anglia, fie ale abuzurilor în Sicilia, fie nedreptățiți în Balcani ori Republica Moldova, fie ca și muncitori detașați în străinătate. Împreună cu miniștrii PSD, am lucrat mereu la toate rapoartele europene care au un impact direct asupra românilor, dar și prin întrebări adresate Comisiei Europene, ori prin luări de cuvânt în plenul Parlamentului European.

Acestea sunt doar câteva dintre rezultatele muncii mele de până acum, în calitate de europarlametar al TSD, pe care am dorit să le prezint cu ocazia congresului. Vor urma noi inițiative, vor urma noi rezultate și vă invit pe toți cei care urmăriți acest blog să mă contactați, să mă sprijiniți cu idei, să mă ajutați să identificăm și să rezolvăm probleme care țin de puterea noastră de acțiune.

România, prin valorile de stânga și prin tineri activi, poate deveni mai bună, poate fi o țară în care se revine, o țară pe care să nu o mai vedem distorsionat, să nu o mai vedem ca fiind la pământ. România, prin implicare generației tinere, prin proiectele lor și ale noastre are potențial, ne deschide multe oportunități și nu aș paria niciodată împotriva viitorului ei! Dacă ne implicăm.