În această dimineață, la Parlamentul European din Bruxelles, am găzduit o dezbatere cu tema: Abilitățile și alfabetizarea digitală pentru o cetățenie activă. Evenimentul a fost organizat alături de ALL DIGITAL, o rețea pan-europeană de centre pentru competențe digitale.

Am organizat această dezbatere pentru că, în timp ce necesitatea alfabetizării media și a alfabetizării digitale este unanim recunoscută și este tot mai des pomenită ca o posibilă soluție împotriva dezinformării, a știrilor false, a hărțuirii ori a urii propagate în mediul online, inițiativele legislative europene din acest domeniu au nevoie de mai multă vigoare.

Pentru mine, cuvintele cheie în această dezbatere sunt cetățenia activă. S-a vorbit și se vorbește enorm despre rolul benefic al mediului online în democrație – pentru că facilitează informația sau dezbaterile și angajarea oamenilor în discuții, dar și despre efectele nocive ale unui mediu online toxicizat de actori ostili – iar rolul Rusiei e mereu citat în cazul alegerilor din SUA, referendumul pentru Brexit, sau alegerile din alte state, precum Franța și nu numai. Avem exemple destule și în România.

În acest context este evidentă pentru mine nevoia unor acțiuni ample, legislative, de informare dar și educative, la nivel european, pentru a promova efectele benefice ale mediului online pentru democrație DAR mai ales pentru a ajuta cetățenii, consumatorii de conținut online – majoritari deja peste tot, să lupte cu succes împotriva manipulării.