Parlamentarii europeni luptă pentru transformarea economiei UE

Raportul eurodeputatului PSD Emilian Pavel, votat în unanimitate la Bruxelles

S&D, grupul politic din care fac parte în Parlamentul European,  m-a desemnat recent ca raportor în cadrul Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL). Obiectivul meu a fost acela de a redacta opinia stângii europene din comisia respectivă cu privire la dosarul intitulat ,,Eficiența resurselor: spre o economie circulară’’.

Comisia EMPL și-a însușit opinia propusa de mine, atât aceasta cât și amendamentele pe care le-am înaintat, unele alături de alți colegi, fiind votate în unanimitate.

În opinia redactată, am dezaprobat retragerea acestui dosar de pe agenda legislativă a Parlamentului, de catre Comisia Europeană și am cerut ferm atât reintroducerea lui în dezbatere, cât și stabilirea unor obiective de mediu mai ambițioase.

Un rezultat imediat al acestui demers, pe care l-am făcut, desigur, împreuna cu alți deputați, din mai multe țări și din mai multe grupuri politice, este acela că subiectul va reveni în câteva luni pe ordinea de zi a Parlamentului European, Comisia însușindu-și multe dintre argumentele și obiectivele noastre.

Toate studiile și opiniile experților la care am avut acces indică faptul că acest pachet legislativ poate transforma economia Europei într-un sistem sustenabil și va crea de asemenea noi locuri de muncă, mai ales în rândul tinerilor. De altfel, un studiu al Biroului European de Mediu subliniază faptul că, în condițiile cele mai favorabile, noile obiective de management al deșeurilor, ar putea duce la angajarea a 1 din 6 tineri Europeni! Este unul dintre principalele argumente care m-au motivat în adoptarea acestei poziții, mai ales că el se referă și la tinerii români.

 

Un alt argument esențial pentru mine în susținerea și promovarea acestui pachet legislativ îl constituie conceptul de economie circulară în sine. În esență, economia circulară se referă la o abordare novatoare, în cadrul acestui sistem toate produsele fiind concepute, încă din faza de proiectare, și dupa aceea de fabricare, cu gândul la o utilizare rațională a materiilor prime, privilegiind materialele reciclabile, dar și apoi, la finalul duratei de viață a bunului, la posibilitatea ca materialele incluse în el să poată fi refolosite. Este o abordare simplă dar neutilizată la scară largă și care, odată pusă în practică, va contribui atât la o transformare majoră a economiei europene, la o utilizare eficientă și inteligentă a resurselor de care dispunem și va duce la apariția unor noi meserii și noi calificări.

 

Nu vorbim aici doar de reciclare ci, așa cum spuneam, de un ciclu complet, care pornește de la proiectare și design, ajunge la finalul utilizării produsului și continuă apoi prin refolosirea majorității materialelor sau componentelor sale. După estimările specialiștilor, Europa importă în acest moment peste jumătate din necesarul său de materie primă. Consider așadar că este imperativ să schimbăm modul în care producția în Europa este gândită acum.

 

România are un potențial imens pentru a fi un pionier în acest domeniu și sper ca subiectul să fie cunoscut și discutat de către producătorii români și mai ales de la noi, din Bihor. Conform estimărilor, până în anul 2030, economia circulară poate crea peste 2 milioane de noi locuri de muncă și va duce la economisirea a peste 600 de miliarde de Euro.

 

Desigur, va fi nevoie de asigurarea unei tranziții eficiente și generatoare de locuri de muncă, susținută în mod obligatoriu de un management transformațional proactiv. Acesta ar include crearea de programe și strategii educaționale și vocaționale pentru dezvoltarea de abilități și cunoștințe specifice. Am susținut de asemenea necesitatea eco-inovației, în încercarea de a promova astfel domeniul cercetării și dezvoltării.

Nu în ultimul rând, un aspect esențial al opiniei redactate de mine l-a reprezentat și accentuarea importanței promovării unor condiții de muncă sănătoase și de siguranță pentru angajați.

Sursa foto: waste-management-world.com