Acum două săptămâni, prin intermediul acestui blog, dar și prin discuții directe avute în țară cu oameni deosebiți, care înțeleg că este imperativ să oferim elevilor români acces la abilitățile secolului 21, solicitam și încurajam o participare cât mai numeroasă a școlilor din regiunea noastră la acțiunea denumită CodeWeek EU 2016, care s-a desfășurat la nivel european.

În esență, pe parcursul acestei săptămâni, școlile, în special, au organizat diverse acțiuni care le-au oferit elevilor șansa de a lua, în multe cazuri, un prim contact cu lumea codingului, a programării – una dintre abilitățile digitale care vor deveni tot mai cerute pe piața muncii.

Vreau să le mulțumesc și aici tuturor celor care au luat în seamă mesajul meu, inspectori școlari, directori de școli, dascăli dar și primari sau alți colegi politicieni și tuturor celor care s-au implicat! Evident, mai mult poate și trebuie să fie făcut, iar eu sunt gata să vă sprijin conform atribuțiilor pe care le am. Și trebuie să le mulțumesc cu această ocazie și ambasadoarelor Code Week EU în România, doamnele Ștefania Ioana Chiorean, Oana Șipoș și Ana Stămătescu pentru implicare lor și pentru sprijin. Felicitări!

Aș vrea să menționez și o mică mândrie personală: liceul al cărui absolvent sunt, Colegiul Național Emanuil Gojdu din Oradea, a reușit să atragă peste o mie de elevi, adică o majoritate covârșitoare, în acțiunile inițiate cu ocazia CodeWeek EU 2016. Sunt extrem de mândru de ei și îmi aduc aminte că această școală, printre cele mai bune din această zonă a țării, m-a ajutat și pe mine, acum mai mulți ani, să îmi descopăr pasiunea pentru IT, pentru lumea digitală și pentru programare. Vă mulțumesc

Dar acest exemplu ne este nici pe departe singular. Prieteni și colegi din multe alte locuri s-au implicat exemplar în aceste activități. Dintre ei, aș vrea să menționez cu acestă ocazie școala cu clasele I-VIII, Traian Vuia, din Tăuții de Magheruș, precum și Liceul Tehnologic Agricol Alexiu Berinde din Seini. Există acolo oameni implicați, care au mai organizat acțiuni de promovare a programării în rândul elevilor.

De asemenea, în județul Bihor, aș vrea să menționez echipele de la Liceu Tehnologic Nr. 1 din Suplacu de Barcău, de la Colegiul Național Octavian Goga din Marghita – care au organizat o acțiune denumită  Hai să programăm cu Scratch! și în niciun caz în ultimul rând echipa de la Colegiu Tehnic Ioan Ciordaș din Beiuș. Sun sigur că sunt multe alstfel de exemple și îi încurajez pe toți să continue!

De ce țin atât de mult la aceste lucruri? Pentru ca vreau, cu toată puterea, ca într-un timp cât mai scurt, să dăm șanse în plus elevilor de acum și angajaților (sau angajatorilor) de mâine la locuri de muncă de calitate!

Așa cum am am avut ocazia să mai spun recent, nu vreau dezvoltarea unor abilități doar de dragul de a le avea. Toate abilitățile pe care le oferim tinerilor trebuie să le sporească ori gradul de angajabilitate ori șansele de a deveni, la rândul lor, creatori de locuri de muncă. Cred de asemenea că sistemele de educație și formare trebuie să pună accentul pe abilitățile necesare secolului XXI, iar aceastea trebuie sa fie în mod obligatoriu transferabile. CodeWeek EU 2016 a reprezentat o bună ocazie de a arăta că înțelegem aceste lucruri.

Vă invit să urmăriți  intervenția pe această temă, avută în Parlementul European, reunit săptămâna aceasta la Strasbourg.