Astăzi am fost invitat să fac parte dintre vorbitorii celei de-a XI-a ediții a Summit-ului All Digital, organizat la Bruxelles în perioada 18-19 Octombrie. În public s-au aflat peste 200 de lideri de rețele și organizații europene care lucrează împreună pentru a îmbunătăți abilitățile digitale ale tuturor cetățenilor europeni, într-o perioadă în care acestea devin tot mai necesare.

 

Nu peste mult timp, abilitățile digitale vor deveni obligatorii și încerc, de câțiva ani, să promovez mai ales în România un acces mai bun pentru toți, la diverse forme de pregătire care să fie deschise tuturor.

 

Summit-ul s-a concentrat asupra rolului  comunicării digitale prin “povești” (așa zisul concept “digital storytelling”) în creșterea incluziunii sociale. Acest mod  de a comunica în mediul digital poate avea  un impact pozitiv major la nivel social pentru că este personal și poate relata extrem de eficient poveștile persoanelor și a grupurilor vulnerabile, sau a altor cauze sociale. Prin aceste povestiri digitale, se poate capta atenția mai ușor, mai ales intr-o lume în care suntem mereu conectați și într-o deplasare continuă.

 

Problema însă este aceea că nu toți cetățenii au intrat cu adevărat în era digitală. Persoanele defavorizate nu beneficiază nici de infrastructură nici de abilitățile necesare.

 

Pe de altă parte, cei care au acces în lumea digitală, și nu sunt deloc puțini, pot contribui decisiv la sprijinirea celor mai puțin norocoși promovându-le problemele, poveștile, dar și reușitele. Astfel, cu toții putem deveni vocea celor fără voce și putem să îi sprijinim. Cu toții, fără discuție, putem deveni agenți ai schimbării, pornind de la mediul online la cel real, concret și tangibil.