Ora de coding – The Hour of Code, este unul dintre cele mai importante evenimente educaționale organizate în fiecare an la nivel mondial.

Șefi de stat, personalități din toate domeniile, cu toții se implică de fiecare dată pentru promovarea nevoii de formare a copiilor și a tinerilor, în special, într-un domeniu pe care, în curând, nu îl vom mai putea ocoli: programarea pe calculator. Cel puțin la nivel de bază, sau mediu, codingul – programarea, va fi din ce în ce mai solicitat pe piața muncii, indiferent de domeniul de activitate.

Din acest motiv, dar și pentru că profesia mea este aceea de inginer IT, inițiativa domnului Alin Chiriac, promotorul – de succes, al The Hour of Code în România, m-a entuziasmat și am încercat să susțin această idee peste tot în țara noastră. O voi face și anul viitor și ori de câte ori voi avea prilejul.

Joi, 10 Decembrie, alături de un grup entuziast de elevi orădeni, din clasa a cincea, am organizat și la biroul meu parlamentar din Oradea o sesiune de coding. A fost amuzant, elevii s-au descurcat excepțional și au demonstrat, o dată în plus, că programarea, până la un anumit nivel, este într-adevăr la îndemâna tuturor.

Ce cred însă că trebuie să reținem din inițiativa domnului Alin Chirac este faptul că, nu doar într-o zi pe an, ci in fiecare zi, dacă este posibil, copiii și elevi români trebuie să fie expuși acestui domeniu. Faptul că programarea este materie școlară în multe țări ale Europei, în unele obligatorie, iar în altele opțională, nu este deloc întâmplător!

Știu bine că avem școli în țară unde încă plouă în clase, dar mai știu că lumea în care trăim, în continuă evoluție, nu ne va aștepta. Faptul că domeniul IT a depășit agricultura ca și contribuție la PIB ar trebui, cred eu, să ne arate calea de urmat! Avem resurse umane inestimabile, care trebui încurajate și sprijinite să se dezvolte în țară, nu să plece! Avem copii, și de la oraș dar și din sate care, cu numai un pic de ajutor, de sprijin, pot dezvolta capacități creative și abilități de programare la cel mai înalt nivel. Cred că ar fi de neiertat să ratăm aceste șanse.

În Uniunea Europeană vor cădea în curând noi bariere naționale, de data aceasta în domeniul digital. Se va crea o nouă piața, imensă, la care românii vor avea acces imediat. Trebuie să fim pregătiți pentru ea și trebuie să pregătim noi generații care să devină lideri în domeniul lor.

Entuziasmul meu ar fi poate mai moderat dacă nu aș fi avut ocazia de a vedea câtă creativitate și cât potențial real avem în România, în aceste domenii. Nu spun că toți vom deveni programatori de înalt nivel, spun însă că, nu peste multă vreme, va deveni extrem de greu să muncim, să găsim locuri de muncă de calitate, fără aceste abilități. De aceea cred în aceste acțiuni, cred că avem obligația de a informa părinții, de a sprijini copiii, de a susține inițiative precum cea a lui Alin Chirac și de a fi pregătiți pentru un viitor care se construiește în fața ochilor noștri și la care putem, ca români, să contribuim.