Încă de la începutul crizei economice care a lovit Europa în urmă cu câțiva ani, Partidul Socialiștilor Europeni, în rândurile căruia se regasesc și reprezentațnii PSD din Parlamentul European, a luptat cu toată forța împotriva abordărilor concentrate exclusiv pe măsuri de austeritate, argumentâd, cu succes până la urmă, faptul că mai multă flexibilitate, precum și intensificarea investițiilor vor avea un impact benefic asupra economiei țărilor membre, rezultatul fiind creșterea numărului locurilor de muncă pentru oameni și creștere economică.

În calitate de deputat ales în Parlamentul European, vreau să salut și aici progresele recente înregistrate de Comisia Europeană în procesul de promovare a investițiilor și a creșterii economice în rândul statelor membre.

Ca principiu, flexibilitatea cerută și obținută de socialiștii europeni înseamnă o rupere de măsurile stricte de austeritate de acum câțiva ani, la care ținea atât de mult fostul președinte al României de exemplu. Flexibilitatea este principiul care va permite, printr-o ușoară relaxare a controlului asupra deficitului, creșterea investițiilor și crearea de locuri de muncă. Pentru România este o veste foarte bună, ea înseamnă că era austerității duse la absurd s-a încheiat, iar pentru români reprezintă o garanție că măsurile nesăbuite din anul 2010 (tăierea salariilor, a pensiilor și disponibilizările) nu se vor mai repeta niciodată!

În mod concret, după mai mulți ani de insistențe venite din partea socialiștilor europeni, Comisia Europeană, a cărei componență este mult mai echilibrată în acest moment din punct de vedere politic prin prezența a numeroși Comisari Europeni ‘’de stânga’’, a comunicat Parlamentului o propunere legislativă de înființare a unui Fond European pentru Investiții Strategice. Acest Fond, văzut ca una dintre măsurile majore ce vor permite statelor membre să depășeasca definitiv momentul crizei, va genera o relansare economică generală și, în mod esențial, scăderea șomajului. Nu în ultimul rând, un beneficiu major al aplicării propunerii socialiștilor europeni îl constituie faptul că sumele destinate cofinanțării proiectelor ce se vor realiza prin acest fond, nu vor avea impact, conform Comisiei Europene, asupra deficitului, sau a nivelului datoriilor țărilor membre.

Astfel, în următorii trei ani, 315 miliarde de euro suplimentari vor fi mobilizați la nivelul UE, fiind disponibili pentru investiții, beneficiarii cheie urmând a fi IMM-urile europene, inclusiv din România, considerate ca fiind ‘’campioane’’ în domeniul creării de noi locuri de muncă.

Este, așadar, o veste care nu poate decât să mă bucure mai ales când, alături de toți cetățenii români și europeni constat că, în ciuda unor mecanisme și proceduri ce pot părea și, de multe ori, sunt complicate, Europa se mișcă, iar noi, cei de stânga, avem o contribuție majoră în acest proces. Este o realitate pe care oamenii trebuie să o cunoască. Personal, sunt decis să urmăresc cu mare atenție acest proces și, mai ales în momentul în care primii bani vor deveni disponibili, vreau ca firmele din Oradea și din Bihor să se numere printre primele care vor beneficia de informații astfel încât să fie pregătite și să poată accesa cu succes aceste sume.