Vineri, 20 Februarie, am participat la ședința Comitetului Executiv Național al Tineretului Social Democrat (TSD), reunit  la București în prezența Președintelui PSD, Victor Ponta.

Cu această ocazie, ca membru al Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale din cadrul Parlamentului European, le-am propus colegilor mei spre dezbatere o idee legislativă menită să contribuie atât la reformarea aparatului administrativ al statului cât și la reducerea șomajului în rândul tinerilor.

Ideea mea legislativă, care se regăsește și în alte țări, prevede ca, de la data intrării în vigoare a viitoarei legi, posturile vacantate în sistemul de stat prin pensionare, inclusiv cele de grad superior, să fie transformate, în anumite condiții, în posturi care vor putea porni de la nivelul de debutant.

Astfel, eu cred că beneficiile pentru sistemul administrativ românesc vor fi multiple și vor fi resimțite de către oameni.

În primul rând, sunt convins că noua lege va duce la întinerirea aparatului administrativ din țara noastră, nu doar la nivelul funcționarilor publici, dar și la nivelul personalului contractual. O schimbare de generații va duce și la o împrospătare a mentalităților în rândul angajaților statului, spre folosul cetățenilor.

De asemenea, prin transformarea unor posturi de grad superior în posturi de debutant se vor realiza economii importante la bugetul de stat, pe o perioadă mai lungă. De exemplu, în prezent, posturile de Consilier 1, gradul la care ajung să se pensioneze o mare parte a angajaților din domeniul administrativ, beneficiază de o alocare bugetară mult mai mare decât cele pentru debutanții în sistem.

Nu în ultimul rând, acesta fiind un aspect extrem de important, noua lege va duce la reducerea șomajului în rândul tinerilor, facilitând accesul în sistemul administrativ a unui număr important de persoane bine pregătite, în fiecare an, care îi vor inlocui pe o parte din cei intrați în pensie.

Există foarte multe cazuri (acesta fiind un efect pervers al unor măsuri luate de guvernarea Băsescu – Boc), în care, datorită rigidității legislative, anumite posturi nu pot fi acoperite după ieșirea unor persoane la pensie, fapt care a provocat de-a lungul anilor disfuncționalități majore în sistem, atât la nivel central cât și în țară, producând efecte negative asupra oamenilor.
Am menționat de asemenea că noua lege trebuie să faciliteze crearea unui echilibru între imaginea unui sistem administrativ perceput ca fiind supradimensionat, greoi și ineficient și nevoia de a da o șansă tinerilor bine pregătiți de a-și aduce contribuția la reformarea și eficientizarea acestui sistem, în beneficiul cetățenilor.

 

Sunt curios ce părere aveți! Scrieți-mi pe retelele de socializare Facebook sau Twitter!