Există anumite momente istorice care au puterea de acționa ca un duș rece atât asupra politicienilor cât și asupra întregii societăți. Evenimente precum votul pentru Brexit, alegerea lui Donald Trump, ascensiunea extremei drepte și a populismului în Europa – la cote nemaiîntâlnite din anii 30 încoace, au ridicat numeroase întrebări cu privire la modul în care consumăm informațiile din mediul online dar mai ales la ceea ce ni se oferă acolo. S-a vorbit și se vorbește desigur despre implicarea masivă a Rusiei în aceste fenomene, dar de asemenea, cu sau fără Rusia, și despre efectul toxic al știrilor false asupra cetățenilor eurpopeni, a climatului de diviziune, frică, neliniște, neîncreder și evident de minciună pe care ele îl crează.

În această săptămână, la Strasbourg, am avut o întâlnire cu doamna Mariya Gabriel, comisarul european responsabil pentru economia şi societatea digitală. Cu această ocazie am avut prilejul de a discuta și despre inițiativa Comisiei Europene care își propune, într-un mod foarte legitim în opinia mea, să implice cât mai mulți cetățeni, dar și experți, în acestă luptă.

Astfel, în perioada 13 Noiembrie 2017 – 23 Februarie 2018, Comisia Europeană organizează o consultare publică referitoare la știrile false și dezinformarea în mediul online. Obiectivul este acela de a cunoaște și înțelege mai bine acest fenomen și de a identifica posibile căi de acțiune la nivel european.

Răspunsurile noastre, ale tuturor, la chestionarele propuse de către Comisia Europeană, unul pentru cetățeni (https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/777755cd-e10c-4aea-961e-5696f4b52853?draftid=d67ca56e-577e-4757-a065-93efa755c73d&surveylanguage=RO) și unul pentru persoane juridice și jurnaliști (https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/b79f7361-1c81-4a6e-ab83-fce762a0058c?draftid=cbf12565-25a1-46ad-bb1e-4a1276248c9f&surveylanguage=RO) vor ajuta la evalurea eficienței acțiunilor desfășurate până în prezent, dar și la cristalizarea unor noi linii de acțiune. Aceste chestionarea sunt disponibile și în limba română.

Nu în ultimul rând, Comisia invită experții în domeniu să își exprime interesul de a deveni membri ai Grupului de experți la nivel înalt privind știrile false. Grupul va ajuta Comisia Europeană să delimiteze problema, să definească rolurile și responsabilitățile părților implicate, să înțeleagă dimensiunea internațională a fenomenului, să ia act de pozițiile actorilor relevanți și să formuleze recomandări. Doritorii își pot exprima interesul până la mijlocul lunii Decembrie. Se preconizează că Grupul de experți la nivel înalt își va începe activitatea în Ianuarie 2018 și va funcționa timp de câteva luni.

Vă încurajez pe toți cei interesați să vă implicați în această acțiune, pe care eu o suțin în totalitate și care este un exemplu, ce mă bucură mult, de colaborare între UE și cetățenii săi.

 

(sursa foto: cnbc.com)