În cursul săptămânii trecute, în Comisia de Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne a Parlamentului European, din care fac parte, am asistat cu revoltă, la un moment inacceptabil: Comisia Europeană, prin reprezentanții ei, nu a putut explica de ce nu respectă legislația în vigoare, punând pe primul loc drepturile cetățenilor UE!

Pe scurt, în domeniul vizelor pe care Statele Unite ale Americii, dar și alte țări, le mai impun încă românilor, bulgarilor, sau altor naționalități, Comisia Europeană nu impune măsurile de reciprocitate agreate la nivelul Uniunii Europene, și acceptă astfel, tratarea diferențiată și înjositoare pentru câteva zeci de milioane de oameni.

Suntem membri de aproape 10 ani ai Uniunii Europene și chiar și acum peste 20 de milioane de români se simt cetățeni de rangul doi când vorbim de anumite drepturi de care ar trebui să beneficieze toți cetățenii europeni, în mod egal și oriunde s-ar afla.

Însă am resimțit solidaritatea de care Uniunea Europeană are nevoie! Împreună cu parlamentari din toate grupurile politice, am solicitat Comisiei Europene să emită un act delegat prin care să înceteze scutirea de vize pentru cetățenii acestor țări.

În urma încălcării principiului de reciprocitate, legislația Europeană obligă Comisia Europeană să emită acest document, iar noi, ca reprezentanți ai Parlamentului European, am reiterat susținerea pentru un astfel de pas extrem de necesar și de urgent.

Colega mea din Germania, Birgit Sippel, eurodeputat S&D a condamnat tratamentul la care sunt supuși cetățenii români și bulgari, și s-a întrebat oare dacă după atacurile de la Paris și din Bruxelles, SUA modifica reglementările în vigoare și solicita reintroducerea obligativității vizelor pentru cetățenii francezi sau belgieni, mai ezita Comisia Europeana să aplice legislația? Eu cred că nu. Un astfel de comportament poate fi numit, în cel mai bun caz, discriminatoriu.

Modul în care cetățenii din 2 state membre, în cazul Canadei și din 5 state membre, în cazul SUA, sunt discriminați deși fac parte din aceeași Uniune, a fost criticat de toți reprezentanții statelor membre UE din Parlamentul European.

După cum am spus-o și în discursul meu pe care îl puteți viziona mai jos, suntem parteneri strategici ai SUA și ai NATO, ni se solicită să apărăm granițele externe ale aliaților noștri și o facem într-un mod remarcabil, dar totuși, când este vorba de solidaritate, se comit asupra noastră abuzuri și nedreptăți!

De aceea, ca și politicieni dar și ca și cetățeni, trebuie să ne luptăm cu tărie pentru drepturile noastre, cu fiecare ocazie.