O Europa puternică, o Europa a coeziunii, o Europa de care să beneficieze toți
Vineri 10 Noiembrie, la Bruxelles, am fost invitat să vorbesc la o conferință a YES – organizația tinerilor social democrați europeni, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de activitate.
Am făcut parte dintr-un podium onorant, alături de președintele PES – Sergei Stanishev, deputata europeană Maria Joao Rodrigues – vicepreședintă a grupului S&D din Parlamentul European, eurodeputata Eidar Gardiazabal Rubal și președintele YES – Joao Albuquerque.
Tema conferinței, Ce viitor are Europa? Este o reformă profundă posibilă?, mi s-a părut extrem de bine aleasă, ea reprezentând deja în ultimii ani, dar precădere în ultimele luni, un subiect de meditație, discuții și dezbateri în rândul stângii europene. Discuția de Vineri a fost cu atât mai binevenită cu cât am fost onorați de prezența a peste 90 de tineri social democrați din conducerea organizațiilor de tineret ale partidelor de stânga din mai multe state membre UE și nu numai UE.
Am discutat în cadrul acestei teme, alături de colegii vorbitori, dar și participanți, despre eșecul evident al politicilor de austeritate din unele state membre, despre tensiunile sociale create de acestea, despre clivajul tot mai evident și mai adânc dintre Estul și vestul Uniunii – iar aici nu mă refer doar la cazuri precum situația din Polonia sau Ungaria, ci și la dosare importante, precum cel al modificării Directivei lucrătorilor detașați, sau altele. Am discutat despre implicarea stângii europene în mari coaliții, precum în Germania, sau chiar la nivelul Parlamentului European și despre efectul până la urmă negativ pe care acestea l-au avut atât asupra identității și a vocii stângii, dar și asupra rezultatelor electorale.
Eu cred în primul rând că Uniunea Europeană poate și trebuie reformată, cred că ea poate deveni mai eficientă, mai transparentă, mai ușor de înțeles și cred că poate avea și mai multă legitimitate.
La nivel de proceduri, în opinia mea, acestea ar trebuie simplificate, iar la nivel de teme, cred că , în Parlamentul European de exemplu, am putea să ne concentrăm și mai mult pe subiectele mari, care reprezintă preocupările cetățenilor europeni, și mai puțin pe dispute tehnice, uneori ideologizate politic.
Cred de asemenea, la nivel de legitimitate, că nevoie de reformă a UE se impune în acest moment și datorită faptului că Uniunea noastră a fost pornit ca un proces de sus în jos. Ori, în zilele noastre, în care participarea devine din ce în ce mai mult o realitate care tinde să înlocuiască reprezentarea, cred că trebuie să regândim și să rebalansăm întreaga arhitectura instituțională, în primul rând cu scopul de a implica tot mai mult cetățenii europeni în procesul continuu de integrare între statele membre.
Politic, cred că stânga are și prezent, și viitor! Nu sunt de părere că stânga europeană este pe moarte prin transformare economiei la una canalizată spre servicii și nu spre industrie ori producție. Stânga europeană nu a apărat doar muncitorii și drepturile lor – pe care de altfel le-a și creat. Stânga europeană a promovat și a apărat mereu niște valori perene, care vor continua, li de care va fi nevoie indiferent în ce fază economică ne avem. Și ca o paranteză, Europa are acum gânduri și proiecte concrete de sprijin al reindustrializării!
Valorile în care noi credem nu vor înceta niciodată să fie necesare! Solidaritatea, justiția socială, egalitate de șanse, egalitate de gen sunt tot atâtea teme, specifice stângii, care nu vor înceta niciodată să fie actuale.
Desigur, pe lângă aceste dezbateri, am reușit în urma acestei conferințe și a tuturor discuțiilor organizate cu prilejul aniversării a 25 de ani de activitate a YES, să formulăm și câteva principii pe care le considerăm esențiale în construcția unei Europe mai puternice, a unei Europe a coeziunii, a unei Europe de care să poată beneficia toți cetățenii ei. Acestea sunt:
– promovarea unui mediu sustenabil și combaterea modificărilor climatice
– promovarea și apărarea cu hotărâre a drepturilor omului
– promovarea echității, a egalității și a non-discriminării
– garantarea demnității umane prin protecție socială
– protecția drepturilor angajaților în cadrul provocărilor aduse de economia digitală
– un sistem de impozitare corect, față de care ne facem cu toții datoria, inclusiv marile corporații.
Îmi doresc foarte mult să aflu opiniile voastre față de aceste principii sau priorități identificate de noi și vă rog să îmi scrieți despre cum le vedeți voi, sau despre alte elemente pe care le considerați prioritare, la adresa emilian. pavel@europarl. europa.eu.