În curând va începe concursul Comisiei Europene pentru 15 000 de bilete gratuite pentru a călători în Uniunea Europeană. Peste 600 de tineri români ar putea beneficia de această oportunitate.

Ai 18 ani impliniți până la data de 1 iulie 2018?

Fii tu unul dintre ei!

Mai mult decât atât, ai șansa să devii ambasador al inițiativei DiscoverEU.

Probele concursului:

Va trebui să răspunzi la un quiz de 5 întrebări referitoare la Anul european al patrimoniului cultural 2018 și la inițiativele UE dedicate tinerilor. În cele din urmă, va trebui să răspunzi și la o întrebare de departajare, care îi va permite Comisiei să clasifice participanții în cazul în care sunt prea multe cereri. Va trebui să introduci datele tale personale și să oferi detalii despre călătoria pe care o planifici. Regulamentul îl puteți găsi aici.

Perioada de înscriere:

Prima sesiune de aplicare: 12 iunie – 26 iunie 2018

Perioada in care poți calatori:

9 iulie-30 septembrie 2018

 

A doua sesiune: urmează să fie programată în toamnă.

Detalii suplimentare:

https://europa.eu/youth/discovereu/faq_ro

Cine poate participa?

Toți tinerii care la data de 1 iulie 2018 vor avea 18 ani. Aceasta înseamnă că pot participa la inițiativă persoanele care s-au născut între 2 iulie 1999 (inclusiv) și 1 iulie 2000 (inclusiv). Cererile trebuie trimise prin intermediul Portalului european pentru tineret în perioada 12 iunie – 26 iunie 2018.

De ce această inițiativă se adresează numai tinerilor cu vârsta de 18 ani?

Acțiunea pregătitoare a Parlamentului European, așa cum s-a convenit în bugetul UE pentru 2018, se concentrează asupra tinerilor care tocmai au împlinit 18 ani, întrucât această vârstă marchează un moment important în trecerea la viața adultă și conștientizarea noțiunii de cetățenie europeană.

Câte zile pot călători participanții?

Tinerii pot călători cel puțin o zi și cel mult 30. Ei pot vizita între 1 și 4 țări străine (din cele 28 de state membre ale UE), cu o călătorie de întoarcere în țara de origine. Perioada de călătorie începe la data de 9 iulie 2018 și se încheie la data de 30 septembrie 2018.

Tinerii pot călători numai cu trenul?

În principiu, participanții vor călători cu trenul. Ei vor putea astfel să admire peisaje și așezări variate și încântătoare, ceea ce îi va ajuta să descopere Europa și să o înțeleagă mai bine.Totuși, pentru a garanta accesul la locuri cât mai diverse, participanților li se va permite să ia și alte mijloace de transport, de exemplu autobuzul sau feribotul.Deplasarea cu avionul poate fi luată în considerare în cazuri excepționale, pentru tinerii care:

  • locuiesc în cele nouă regiuni ultraperiferice (Guadelupa, Guyana Franceză, Martinica, Réunion, Mayotte, Saint-Martin, Madeira, Insulele Azore și Canare)
  • locuiesc în țări/regiuni care nu sunt accesibile cu mijloacele de transport menționate anterior (tren, feribot, autobuz)
  • ar trebui să călătorească mai mult de 18 ore dacă ar utiliza mijloace de transport terestru sau maritim înainte de a trece frontiera țării de plecare.

Doar o călătorie dus-întors poate fi efectuată cu avionul. După aceea, tinerii sunt obligați să utilizeze trenul sau alte mijloace alternative de transport (cu excepția automobilelor private și a autocarelor charter).

Participanții pot călători singuri sau în grup?

Inițiativa prevede că participanții pot călători fie individual, fie în grup de maximum 5 persoane. În cazul înscrierilor în grup, trebuie desemnat un lider care va acționa în numele grupului și care va completa formularul de înscriere. În momentul în care trimite cererea, liderul grupului va primi un cod pe care îl va comunica celorlalți membri pentru a le permite să se înregistreze. Utilizând codul furnizat de lider, membrii grupului se vor înregistra on-line, completând datele lor personale.

Vor fi selectați toți membrii grupului?

Da. Cererile formulate în numele unui grup vor fi evaluate ca fiind o singură cerere.

Cum sunt selectați participanții?

Selecția participanților se va face prin intermediul unui instrument de înregistrare on-line, pe Portalul european pentru tineret. Solicitanții trebuie să răspundă la 6 întrebări dintr-un quiz, precum și la o întrebare de departajare, ceea ce îi va permite Comisiei Europene să facă un clasament în cazul în care sunt prea mulți solicitanți în raport cu bugetul disponibil. Înscrierile se pot face pe o perioadă de două săptămâni în iunie 2018. Tinerii cu nevoi speciale (mobilitate redusă, deficiențe de vedere etc.) vor avea dreptul la sprijin suplimentar. Vor fi selectați aproximativ 15 000 de tineri.

Care sunt cotele de participare pe țară?

Selecția se va realiza ținând cont de numărul de bilete alocate fiecărei țări, pe baza raportului dintre populația țării respective și totalul populației UE. Dacă există țări în care numărul solicitanților este mai mic decât numărul biletelor alocate, biletele rămase vor fi redistribuite către țările în care numărul solicitanților este mai mare decât cel al biletelor. Cotele pe țări sunt publicate în Anexa I la regulamentul de participare.

Va fi și o a doua rundă de înscrieri în anul 2018?

Comisia Europeană ia în calcul posibilitatea de a organiza o a doua rundă de înscrieri în toamna lui 2018.

Participanții selectați trebuie să își rezerve singuri biletele?

Nu. Participanții nu trebuie să își facă singuri rezervări de bilete, deoarece acestea nu vor fi rambursate. Biletele pentru participanții selectați vor fi rezervate, achiziționate și distribuite exclusiv de contractantul extern desemnat de Comisia Europeană.

Care este valoarea biletelor de călătorie?

În principiu, fiecare participant are dreptul la un bilet cu o valoare medie de 255 de euro și poate călători doar la clasa a 2-a. Totuși, pot beneficia de o sumă mai ridicată:

  • participanții care călătoresc dinspre regiunile ultraperiferice (Guadelupa, Guyana Franceză, Martinica, Réunion, Mayotte, Saint-Martin, Madeira, Insulele Azore și Canare) către Europa continentală – de îndată ce participanții ajung pe continent, se aplică regulamentul general;
  • participanții din afara regiunilor ultraperiferice menționate mai sus au dreptul să se deplaseze cu avionul către Europa continentală  – de îndată ce ajung pe continent, se aplică regulamentul general;
  • participanții cu mobilitate redusă și/sau nevoi speciale  – costurile urmează a fi evaluate de la caz la caz, în funcție de aceste nevoi specifice. Costurile asistenței speciale (persoană însoțitoare, câine pentru nevăzători etc.) ar putea fi acoperite.
Un participant poate fi însoțit de o rudă sau de un prieten cu vârsta peste 18 ani?

Da, atâta timp cât ruda sau prietenul în cauză își achită propriile costuri de călătorie.

Biletul de călătorie poate fi transferat către o altă persoană?

Fiecare bilet de călătorie va fi nominal și în niciun caz nu poate fi transferat către o altă persoană. Numele de pe bilet nu poate fi schimbat.

Ce se întâmplă dacă participanții trebuie să își anuleze călătoria sau să îi aducă modificări?

Eventualele taxe de anulare sau modificare vor fi suportate de participant. Nu există buget prevăzut să acopere cheltuielile de acest tip, indiferent de motivul invocat.

Sunt incluse următoarele cheltuieli: asigurarea de călătorie, cazarea, întreținerea sau alte costuri conexe?

Nu. Inițiativa nu acoperă asigurarea de călătorie. Aceasta intră exclusiv în responsabilitatea participantului. În plus, cheltuielile de cazare, întreținere, suplimentele de călătorie și orice alte costuri vor fi suportate de participanți.Participanții selectați sunt încurajați să își procure asigurarea medicală și de călătorie adecvată pentru toată durata deplasării. Asigurarea medicală de bază este de obicei furnizată de casa națională de sănătate, iar participanții pot beneficia de ea pe timpul șederii în altă țară din UE prin intermediul cardului european de asigurări sociale de sănătate. Totuși, s-ar putea ca asigurarea medicală privată sau cardul european de asigurări sociale de sănătate să nu acopere toate cazurile posibile, în special dacă este nevoie de repatriere sau intervenție medicală specifică. În aceste situații, se recomandă o asigurare privată complementară.

Comisia Europeană îi va ajuta pe participanți cu rezervarea cazării?

Nu. Rezervarea cazării intră în responsabilitatea participantului.

Comisia Europeană va prefera anumiți operatori de transport?

Nu. Contractantul care va rezerva biletele poate selecta orice mijloace, operatori sau linii de transport public (mașinile private și autocarele charter sunt excluse).

Cum se pot pregăti participanții pentru călătorie?

Comisia Europeană va pune la dispoziția participanților selectați o serie de materiale informative care includ sugestii de călătorie. Participanții trebuie să aibă asupra lor biletul și un document de călătorie valabil. Toate aspectele legate de acest document (valabilitate etc.) intră în responsabilitatea participantului.Tinerilor li se recomandă să aibă tot timpul asupra lor cartea de identitate sau pașaportul atunci când călătoresc în Uniunea Europeană. Toate aspectele legate de acest document (valabilitate etc.) intră în responsabilitatea participantului.

Ce așteaptă Comisia Europeană de la participanții selectați?

Comisia Europeană dorește să afle cu ce impresii revin tinerii din călătorie și îi încurajează să își împărtășească experiențele. De aceea, odată selectați, participanții devin ambasadori ai inițiativei. Ei vor fi invitați să vorbească despre experiențele lor de călătorie fie pe rețelele de socializare (Instagram, Facebook, Twitter), fie prin intermediul unei prezentări în cadrul școlii sau al comunității lor locale.  Participanții se pot înscrie și în grupul care va fi creat pe Facebook.

Dat fiind Brexitul, tinerii din Regatul Unit vor putea să participe la inițiativă?

Tinerii cu vârsta de 18 ani provenind din Regatul Unit vor putea să participe la inițiativă atâta timp cât această țară rămâne membru al UE, cu obligațiile și drepturile care decurg din acest statut. Participanții selectați pot alege Regatul Unit ca țară de destinație.

Unde pot găsi mai multe informații despre regulamentul concursului?

Regulile concursului sunt publicate pe portalul European Youth Portal, și se găsește în documentul care prevede regulile.