Pentru mine, familia reprezintă totul. Soția și băiatul meu sunt reperele după care îmi ghidez viața. Ei sunt sprijinul meu și bucuria sufletului meu. Sunt căsătorit din 2005, iar fiul nostru s-a născut în Oradea în anul 2010.
Eu, de asemenea, m-am născut în Oradea în anul 1979, iar copilăria și primii ani de școală mi i-am petrecut în cartierul Nufărul. Mai apoi, după anii studenției, alături de viitoarea mea soție, am decis să ne întemeiem și să ne construim propria familie în zona centrală a orașului.
Educație
Încă din anii de liceu am știut că destinul meu este legat de acest oraș. Am absolvit Liceul Baptist ”Emanuel” în anul 1997, iar în 2004 am finalizat cursurile Facultății de Arhitectură din Cluj-Napoca. Pasionat de restaurarea monumentelor și îndrăgostit de arhitectura Oradiei, mi-am luat licența în arhitectură având la bază un proiect de diplomă ce urmărea restaurarea și refuncționalizarea Cetății. Între 2004 și 2006 am urmat cursurile postuniversitare în domeniul reabilitării patrimoniului arhitectural din cadrul Universității Babeș-Bolyai, terminând în final acest master ca șef de promoție. În fine, între 2012 și 2015, având ca temă studiul și cercetarea patrimoniului sinagogal orădean, am urmat cursurile Școlii Doctorale din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Ca o încununare a pasiunii și eforturilor mele continue de specializare în domeniul reabilitării patrimoniului arhitectural, în anul 2009 am reușit să promovez examenul de atestare ca Specialist în domeniul restaurării, organizat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.
Rezultate profesinoale
Ca architect, numele meu se leagă de o serie de proiecte din domeniul arhitecturii civile și al reabilitării patrimoniului, proiecte reprezentative pentru identitatea culturală a orașului nostru. Amintesc doar câteva dintre ele: Sala de sport a Liceului ”Emanuel”, Amenajarea blocurilor operatorii și a secției ATI din corpul D al Maternității orădene, construirea Grădiniței din Parcul Industrial, extiderea Grădinițelor 53 (cart. Rogerius) și 28 (cart. Nufărul), reabilitarea fațadelor Hotelurilor Transilvania și Astoria, reabilitarea Sinagogii Zion, a celor Ortodoxe din străzile Mihai Viteazu și Primăriei, reabilitarea Palatelor Moskovits Adolf și fiii, Rimanoczy Kálmán sr., reabilitarea fațadei Filarmonicii sau reabilitarea fațadelor casei Dr. Nemeș. Pe lângă acestea, sunt în curs de implementare sau urmează a fi demarcate procedurile pentru pornirea șantierelor în cazul reabilitării și conversiei funcționale a fostei Policlinici din strada Republicii, a Palatului Ullmann sau a Palatului Poștei din strada R. Ciorogariu.
În afara granițelor administrative ale Oradiei, un portofoliu reprezentativ de lucrări îmi completează cariera în domeniul reabilitării monumentelor istorice. Reabilitarea fostei Primării a Municipiului Zalău, eficientizarea energetic și reabiliarea sediului Instituției Prefectului Sălaj, reabilitarea fațadelor și a învelitorii Spitalului Militar de Urgențe din Timișoara sau reabilitarea Teatrului Național din Botoșani, sau participarea în echipa de proiect a Metroului clujean, sunt doar câteva dintre cele mai reprezentative.
Pe lângă implicarea în proiectele cu caracter laic, m-am implicat încă de la începutul carierei în domeniul salvării, protejării și valorificării patrimoniului ecclesiastic bihorean. Proiectele de reabilitare a bisericilor de lemn de la Lazuri de Beiuș, Săldăbagiu Mic, Șebiș, Tinca, Mănăstirea Izbuc, Brătești, Rotărești, Câmpani și Vălani de Pomezeu, Surduc, Ceișoara, Cotiglet, Luncasprie și Talpe se alătură celor pentru reabilitarea bisericilor de zid de la 1 Mai, Rogoz sau Beiuș.
În afara carierei profesionale în domeniul proiectării, sunt direct implicat în formarea și educarea viitorilor arhitecți. Angajat al Universității din Oradea încă din anul 2009, am parcurs treaptă cu treaptă ierarhia universitară, anul școlar 2020/2021 găsindu-mă conferențiar universitar în cadrul Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură, departamentul Construcții și Arhitectură. Satisfacția lucrului alături de studenți este de neegalat. Provocările profesiei, descoperirea unor noi orizonturi profesionale și satisfacția muncii bine făcute în domeniul universitar sunt cuantificabile în numărul mare de absolvenți și tineri arhitecți care s-au format sub îndrumarea mea. Atestarea lor profesională, prin acordarea diplomei de architect de către școli de arhitectură consacrate din România (Cluj și București), este și va fi întotdeauna, un motiv de satisfacție și mândrie pentru mine.
Toate cele prezentate până aici stau sub semnul dragostei pentru Oradea și pentru comunitatea noastră. Acest sentiment m-a determinat de-a lungul anilor să mă implic în viața comunității chiar și dincolo de granițele profesiei. Ca urmare a acestei decizii, începând cu 2012 am decis să mă implic în viața politică a orașului, iar între 2013 și 2015 am avut onoarea de a-i reprezenta pe orădeni în Consiliul Local al Municipiului Oradea.
Îmreună putem construi proiecte pentru Orădeni!