În cadrul plenului Parlamentului European, reunit la Strasbourg, am susținut astăzi o declarație referitoare la întărirea granițelor Uniunii Europene, spațiul Schengen, precum și la politica europeană privind refugiații.
Conform datelor disponibile, criza din Crimeea din Februarie 2014 precum și escaladarea ulterioară a conflictului, a dus Ucraina în postura de a ocupa astăzi locul 14 între statele de proveniență a refugiaților în Uniunea Europeană.
Acest lucru scoate în evidență faptul că în afara problemelor de migrație din Sudul Europei (precum criza refugiaților din Siria și Libia) cât și eșecurile înregistrate în controlul eficient al frontierelor UE, trebuie să ne uitam și la ceea ce se întâmplă în Est.
Din punctul meu de vedere, Uniunea Europeană se confruntă cu un pericol real și trebuie să depună toate eforturile în a se asigura că toate statele membre ale UE acționează în mod uniform și coordonat pentru ca siguranța cetățenilor europeni să nu mai fie pusă în pericol.
Am profitat de acest prilej pentru a sublinia și faptul că România este un partener important în securizarea frontierelor estice ale Uniunii Europene, fapt dovedit și recunoscut de-alungul anilor. Țara noastră îndeplinește în totalitate criteriile tehnice de admitere în spațiul Schengen, astfel că am solicitat ca factorii politici europeni să recunoască și ei această realitate. Am cerut, de asemenea, mai multă onestitate și mai multă transparență în procesul de integrare a României în spațiul Schengen.
În opinia mea, întărirea frontierelor Uniunii Europene este esențială, însă acest lucru nu trebuie să afecteze cetățenii români și să ducă la înăsprirea controalelor la o frontieră Schengen care nu include și țara noastră. Acest lucru ar aduce numai pierderi financiare, va izola România și va crea o mai mare fragmentare a Uniunii Europene.
În cadrul comisiilor în care activez voi continua, și nu sunt singur în acest efort, să susțin cauza României în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen.
Sursa foto: www.eu-magazine.com