Astăzi, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg am votat pentru sfârșitul geoblocării (geoblocking) pentru bunurile și serviciile achiziționate online în interiorul UE. Acest lucru înseamnă că paginile de internet și comercianții din  mediul online nu vor mai putea bloca de acum cumpărarea de bunuri și servicii pentru persoanele din alte State Membre!

Este, în opinia mea, o veste excelentă și un câștig mare pentru europeni, oferindu-ne tuturor o gamă și mai largă de opțiuni, la prețuri de multe ori mai mici. Regret faptul că servicii precum cele de muzică, jocuri video sau audiobook-uri nu sunt incluse în acest raport, însă sper să lucrăm în acest sens într-un viitor apropiat.

Satisfacția mea este cu atât mai mare cu cât firmele românești din mediul online vor putea atrage mai ușor noi clienți. Nu în ultimul rând, sunt bucuros că, la solicitarea Parlamentului European, Comisia Europeană este obligată ca în vreme de doi ani să facă o evaluare clară a respectării acestor reguli, pentru a ne asigura că ele funcționează în beneficiul cetățenilor. Va fi evaluată de asemenea posibilitatea extinderii acestor reguli și în alte domenii!

Este un semnal important pentru că ne arată nu doar că Europa funcționează, ci că o face în beneficiul cetățenilor ei. Implicațiile sunt, desigur, majore, și mă aștept să văd în lunile următoare noi și noi beneficii disponibile pentru oameni.