În timpul mandatului meu din Parlamentul European, am fost implicat în multe delegații pentru a studia modele de bune practică în ceea ce privește ocuparea forței de muncă și afacerile sociale. Una din deplasări m-a dus în orașul Tel Aviv din Israel, un oraș care de la începutul anilor 2000, când a început să creeze astfel de clustere de tehnologie, a reușit să-și dubleze pib-ul pe cap de locuitor. Acesta este un exemplu de dezvolatare de unde putem să ne inspirăm și să îl punem în practică și în Oradea pentru a crește calitatea vieții orădenilor. Acest prim cluster a fost creat într-o bibliotecă și funcționează și astăzi, alături de alte peste 50 de astfel de clustere private. detalii aici -> The Library

Am putut observa că rețeta din Israel este practicată sub diferite forme și în Canada, Estonia, Malta, SUA și chiar și în China, deși cu nuanțe ce nu se potrivesc modelului european. Toate aceste exemple de bună practică au în comun dezvoltarea în jurul universităților a unor ecosisteme care vin în sprijinul antreprenorilor aflați la început de drum.

Propun

Un model de dezvoltare a bazei de antreprenori locali, care și astăzi contribuie esențial la bugetul municipiului, dar care trebuie să fie dezvoltată și sprijinită mult mai mult. Doar stimulând și dezvoltând această bază putem crește sustenabil veniturile orădenilor și implicit veniturile primăriei. Dacă actuala administrație a folosit fondurile UE destinate antreprenorilor pentru a reabilita două piețe agroalimentare, vă propun crearea primului centru de susținere a antreprenorilor din Oradea, care va fi finanțat din fonduri europene. Aici, antreprenorii aflați la început de drum, vor putea beneficia de facilități, chirii mici, utilități plătite la comun, săli de conferință gratuite, spații de lucru comune dotate cu diferite accesorii necesare dezvoltării produselor și serviciilor lor, dar mai ales vor putea beneficia de mentorat din partea antreprenorilor cu experiență din orașul nostru, parteneri ai acestui proiect al municipalității. Putem dota aceste spații comune cu echipamente ce sunt greu de achiziționat pentru un singur antreprenor aflat la început. Aici vorbim de imprimante 3D, lasere de diferite dimensiuni, microscoape șamd. Sunt atât de mulți copii talentați în Oradea, haideți să îi punem în valoare aici, acasă la Oradea, sprijinindu-I la început de drum.

Mai jos vă invit să analizați cum este structurat modelul de inovare din orașul Graz, Austria. Pentru cei care nu stăpânesc limba germană, vă rog să citiți ce am scris în acest articol și practic aceleași abordări le vedeți în poză. Rețeta este una logică și adaptabilă specificului fiecărei zone, doar că trebuie să începem să o punem în practică și la Oradea.

Piețele le vom reabilita din venituri proprii, nu le vom închide pentru a face loc unor supermarket-uri, indiferent cum se numesc acestea, dar banii destinați centrelor de afaceri sau antreprenoriat trebuie să fie cheltuite pentru astfel de spații, după cum am descris mai sus.

  • Definirea municipiului Oradea ca centru regional în tehnologie, IT și industrii creative. Concentrarea firmelor de tehnologie, IT și industrii creative, în coabitare cu universitatea și campusurile universitare.
  • Spații gratuite pentru startup-uri conform propunerii noastre de creștere a bazei de antreprenori locali.

Oradea a exportat multă resursă umană către Cluj, Timișoara, București, dar și în afara țării. Consider că pentru orice administrație publică locală trebuie să fie prioritară încurajarea revenirii acestei resurse umane acasă. Aici nu vorbim doar de studenții care studiază, vorbim și de orădeni consacrați profesional și care ar putea contribui la dezvoltarea orașului lor natal. Acest model de abordare l-am identificat în Toronto, Canada, când un medic a refuzat să accepte transformarea fostului spital central într-o zonă rezidențială. La insistențele acestuia acolo s-a investit într-un Centru pentru Promovarea Produselor și Invențiilor Canadiene.

Universitatea din Waterloo, Ontario, Canada, a dezvoltat un proiect similar cu cel din Israel prin care absolvenții care aveau o idee de afaceri erau primiți și sprijiniți, după modelul de mai sus, pentru a-și dezvolta produsul, a identifica piața și dezvolta brand-ul. După cel mult 18 luni, părăseau acel centru de inovare cu afacerea funcțională, aducând venituri importante administrației locale și oferind locuri de muncă bine plătitet comunității.

Aici puteți găsi mai multe detalii cu privire la ecosistemul creat în jurul a 16 Universități din jurul orașelor Toronto și Waterloo. Parteneriatele între Universități sunt vitale dezvoltării unei regiuni. De aceea este esențial sprijinul oferit universităților orădene pentru a dezvolta astfel de parteneriate.

Cu siguranță este mult de muncă până vom putea dezvolta un astfel de centru la Oradea, dar trebuie să începem pentru a putea spera că vom ajunge să dezvoltăm companii de talie națională, europeană și mondială la Oradea.

În cadrul întâlnirilor cu orădenii am auzit, din păcate, prea des că nu ne putem compara cu Clujul sau cu Timișoara și oricum nu are rost să încercăm. Ținta noastră trebuie să o stabilim noi, orădenii, nicidecum să concurăm cu alte orașe. Modelul nostru se poate inspira din alte modele, dar va avea cu siguranță particularitățile lui. Oradea este un oraș multicultural cu oameni talentați, dar prea puțin sprijiniți pentru a-și dezvolta aici ideile.

Am propus și în programul din 2016 crearea si dezvoltarea unui Cluster „Oradea Smart City” și a unui parc industrial „Oradea Smart City Park”. Încă nu s-a făcut nimic pentru dezvoltarea acestor proiecte, dar apreciem că au fost preluate de actuala administrație. Lansată în 2016, imediat după alegeri, inițiativa ”Oradea Smart City” a fost practic abandonată de actuala administrație, după ce s-a folosit de ea pentru a-și promova imaginea.

Sunt sigur că împreună vom putea opri improvizațiile din fonduri europene și vom dezvolta proiecte care să ne aducă înapoi resursa umană pierdută. Împreună cu ei, sprijinind antreprenorii locali, putem dezvolta sustenabil acest oraș minunat. Sunt doar câteva exemple de bună practcă, doar trebuie să prioritizăm o astfel de dezvoltare sustenabilă.

Urmăriți și alte capitole din programul meu pentru orădeni:

#PentruOrădeni

#PAVELpentruOrădeni

#ProiectepentruOrădeni