Acum două săptămâni am solicitat comisiilor LIBE și EMPL din Parlamentul European să dezbatem abuzurile la care alianța de guvernare dreapta – extrema dreaptă din Austria i-a supus pe toți angajații străini din acea țară și pe copiii acestora, reducându-le practic cu jumătate alocațiile la care aveau dreptul.
Au fost afectați astfel și mulți angajați români care, alături de familiile lor, de copii lor, au fost supuși din punctul meu de vedere unei discriminări inacceptabile și împotriva căreia trebuia și trebuie să se acționeze!
Cazul a fost cu atât mai revoltător cu cât, în ultimii ani, alături de alte state și de președintele Juncker, Austria a susținut cu tărie principiul de salariu egal, drepturi egale pentru muncă egală desfășurată în același loc. Adică, un principiu care cerea angajatorilor din Vest să ofere angajaților veniți din Est aceleași salarii și aceleași drepturi!
Mă bucur că, până la urmă, și Comisia Europeană a decis să acționeze împotriva Austriei deschizând procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. Așa cum spune și Comisia, ‘’normele UE în materie de coordonare a sistemelor de securitate socială [Regulamentul (CE) nr. 883/2004] nu permit unui stat membru să reducă prestațiile în bani acordate persoanelor asigurate în baza legislației sale doar pentru că ele sau membrii familiei lor au reședința într-un al stat membru. Aceste norme interzic și discriminarea pe motive de naționalitate. Orice reducere a prestațiilor familiale pentru simplul motiv că reședința copiilor lor este în străinătate încalcă normele UE în materie de securitate socială, precum și principiul egalității de tratament aplicat lucrătorilor care sunt cetățeni ai unui alt stat membru în ceea ce privește beneficiile sociale și fiscale [Regulamentul (UE) nr. 492/2011].’’
Eu sper că prestațiile familiale și facilitățile fiscale familiale de care beneficiază cetățenii UE nu vor mai fi indexate în situația în care copiii lor au reședința în străinătate, așa cum este normal și conform principiilor UE care ni se aplică tuturor! Austria are acum la dispoziție două luni pentru a răspunde aspectelor semnalate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat. Voi monitoriza atent situația.