Comisia Europeană a lansat marți, 13 Martie, o nouă inițiativă, pentru a asigura o mobilitate echitabilă pentru europeni. Autoritatea Europeană a Muncii își propune să susțină cetățenii, întreprinderile și administrațiile naționale să profite din plin de oportunitățile oferite de dreptul la liberă circulație și să asigure mobilitatea forței de muncă, numărul cetățenilor mobili ajungând la 17 milioane în 2017. Fiind o agenție nou creată, sunt convins că și România va putea avea o ofertă pentru sediul principal al acesteia, cu șanse mari de realizare.
Conform Comisiei Europene, Autoritatea vizează un triplu obiectiv. În primul rând, ea va oferi cetățenilor și întreprinderilor informații despre oportunitățile de lucru, de ucenicie, precum și despre programele de mobilitate și va acorda îndrumare referitoare la drepturi și obligații legate de traiul, munca și/sau funcționarea într-un alt stat membru al UE.
În al doilea rând, Autoritatea va sprijini cooperarea dintre autoritățile naționale în context transfrontalier și le va ajuta să garanteze că normele UE care reglementează libera circulație a lucrătorilor, precum cele referitoare la coordonarea sistemelor de securitate socială sau detașarea lucrătorilor, sunt respectate și corect implementate. Conform sugestiilor Comisiei Europene, Autoritatea va ajuta la intensificarea schimbului de informații, va sprijini dezvoltarea capacităților în rândul autorităților naționale și le va acorda asistență pentru desfășurarea unor inspecții comune și concertate.
În al treilea rând, Autoritatea Europeană a Muncii va media găsirea de soluții în cazul litigiilor transfrontaliere.
Autoritatea Europeană a Muncii va fi înființată cu statutul de nouă agenție descentralizată a UE și ar trebui să devină operațională în 2019.
Așa cum am subliniat în întâlnirea mea cu Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, susțin că pentru a asigura o mobilitate echitabilă și pentru a ne proteja cetățenii, trebuie să eliminăm piața neagră a forței de muncă și să asigurăm o cooperare eficientă între Statele Membre. Cred că Autoritatea Europeană a Muncii e un pas important în această direcție și sper ca România să joace un rol important în crearea și funcționarea ei.