Sala impresionantă „Yehudi Menuhin” a Parlamentului European a găzduit marți 27 Noiembrie 2018, cu ocazia celebrării Centenarului Marii Unirii, evenimentul intitulat „Bihorul la 100 de ani de la Marea Unire”. Acest eveniment unic a fost dedicat contribuției delegaților din județul Bihor la realizarea Marii Uniri și importanței Bihorului, ca județ al Unirii de unde, în Octombrie 1918, a pornit către lume Declarația de independență a românilor ardeleni, cunoscută drept „Declarația de la Oradea”. 

Au fost prezenți în sală urmași ai delegaților bihoreni la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, alături de Episcopul Oradiei, Părintele Sofronie Drincec, jurnaliști, reprezentanți ai societății civile  și reprezentanți ai instituțiilor publice din țară.

Cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, atmosfera a fost întreținută de prestația excepțională a Ansamblului Profesionist „Crișana” din Oradea, care a prezentat un program de dansuri populare, cântece și colinde din toată țara.

Un moment de excepție și încărcătură emoțională a fost atunci când întreaga sală s-a unit pentru a cânta împreună, în Parlamentul European, alături de artiștii de pe scenă, „Așa-i românul’’.