Vreau să nu mai vedem România ca o țară de unde se pleacă, ci ca o țară în care vrem să rămânem.

Dragi prieteni,

Preocupările mele legate de antreprenoriat și, în special, de tineri, nu sunt deloc recente, dar au devenit mai vizibile în ultimele luni, prin prisma funcției pe care o am în prezent la Bruxelles. Faptul ca un om de stânga își stabilește printre priorități încurajarea și sprijinirea antreprenorilor nu ar trebui așadar să mire pe nimeni. Mărturisesc, totuși, că am un interes eminamente egoist: vreau ca în Europa și mai ales în România să se păstreze și să se creeze locuri de muncă.

De asemenea, vreau neapărat să reușim, în timp, să nu mai vedem România ca o țară de unde se pleacă, ci o țară în care să vrem să rămânem, în care vrem să avem familii și, da, să înființăm firme de succes.

Cred, așadar, că stă în puterea celor tineri, mai ales, să își materializeze ideile și să angajeze, la rândul lor, alți tineri. Aș vrea să fiu clar: sprijin tinerii, sprijin startup-urile și lupt pentru mult mai multă responsabilitate din partea firmelor mari!

Desigur, totul sună bine și frumos. Încurajăm, sprijinim, îi felicităm sau îi aplaudăm pe cei din generația noastră care fac pasul către antreprenoriat, care aleg să își construiască visul, cărămidă cu cărămidă și care, pe acest drum, creează noi locuri de muncă.

Am discutat însă cu mulți antreprenori și doar ei știu cât e de greu să te lupți cu absurdul, de multe ori, să treci peste piedici a căror existență sfidează orice logică, sau chiar minimul bun simț, și toate astea doar pentru că au avut curajul de a înființa o firmă în România.

Pe lângă multe alte probleme, birocrația pare să fie piedica majoră pentru mulți. Am simțit și eu această birocrație lucrând în sistemul public, unul greu de înțeles de multe ori, și m-am luptat cu ea, zi de zi, lucrând și în domeniul privat, timp de mai mulți ani.

Există însă posibilități de a reduce această povară, povara birocratică, pas cu pas, inclusiv prin inițiative pe care, alături de alți colegi, pot să le am în cadrul Parlamentului European.

Înțeleg perfect nevoia de reguli și de proceduri și susțin de asemenea dezvoltarea unui mediu antreprenorial reglementat, care să sprijine atât inițiativa, cât și forța de muncă. Prea mult este însă prea mult, iar atunci când regulile multe sau prost aplicate sugrumă posibilitățile oamenilor de a-și materializa ideile antreprenoriale, cred că trebuie să ne mișcăm, să încercăm să schimbăm lucrurile, fiecare de la locul său.

Primii ani, așa cum spun mulți dintre voi, și așa cum știm, sunt cei mai grei, sunt critici. Aș dori să ne concentrăm asupra acestei perioade din viața unei firme și să vedem care sunt piedicile birocratice mai des întâlnite și cum am putea să le eliminăm.

Trăim în plină revoluție digitală și avem, în România, o viteză a internetului la care cei de la Bruxelles, de exemplu, pot doar să viseze deocamdată. Nu știu însă de ce, la fel ca și în cazul altor resurse reușim să nu o utilizăm pe deplin nici pe aceasta.

Iată de ce, doresc să vă cer sprijinul. Adresa mea de e-mail este publică: emilian.pavel@europarl.europa.eu. Vă invit să îmi scrieți legat de ideile voastre cu privire modul în care, în România, putem să îi sprijinim atât pe cei care doresc să înceapă o afacere, dar și pe cei aflați deja pe drumul antreprenoriatului.

Vă mulțumesc!