UPDATE: avem totuși un proiect finanțat și finalizat din cele 20 de proiecte câștigătoare. Digitalizarea de la școala Bălcescu este primul proiect după aproape 3 ani de la lansarea bugetării participative în Oradea. Avem 5% implementare!

1,5 MILIOANE EURO / PROPUNEREA TA / VOTUL ORĂDENILOR

Fii activ! Implică-te pentru un cartier mai bun!

Domnule Primar, domnilor Viceprimari #PNL, fiți activi, implicați-vă pentru cartiere mai bune!

În 2018 și 2019 conducerea actuală a Primăriei Oradea a încercat să implementeze proiectul bugetării participative în Oradea.

Primele proiecte au fost propuse de orădeni și supuse dezbaterii încă din 2017. Ulterior au votat mii de orădeni și au stabilit astfel primele 10 proiecte câștigătoare ce trebuiau implementate de Primăria Oradea, în valoare totală estimată de 1.311.000 euro. Lista lor o găsiți aici: http://www.oradea.ro/pagina/bugetare-participativa-2018

 

A urmat anul 2019, unde, din nou, zeci de orădeni au propus proiecte pentru a fi supuse dezbaterii și votului concetățenilor lor. Din nou au venit mii de orădeni la vot în cadrul unor întâlniri publice. Unii au primit buletine de vot gata completate, dar măcar s-a mimat democrația, nu-I așa? (presa a scris aici, aici și chiar și aici despre buletinele gata completate)

Valoarea totală pentru cele 10 proiecte câștigătoare era în 2019 de 1.810.000 euro.

Deși în noiembrie 2020 vor fi 3 ani de la lansarea acestui principiu de bugetare participativă, Primăria Oradea nu a implementat NICI măcar UNUL din proiectele câștigătoare. De ce, dragi edili? Au fost aceste exerciții de democrație doar fumigene pentru a simula transparența, implicarea cetâțeanului în actul de gestionare a bugetului public, sau a fost un nou exercițiu de imagine marca #PNL?

Chiar durează mai mult de 2 ani să implementați proiecte care au o valoare de până în 200.000 euro, sau nu există interes pentru proiectele propuse și votate de cetățeni? De buget nu puteți spune că duceți lipsă, din moment ce an de an încheiați cu excedent bugetar, ceea ce iarăși nu e bine, dar arată că bani erau. Astfel anul 2018 s-a încheiat cu excedent de 16,5 milioane de euro, în 2019 acesta crescând chiar la 23,3 milioane de euro, deci un plus de 6,8 milioane de euro. Nu v-ați omorât nici cu respectarea execuției bugetare. De ani de zile preferați să anunțați la final de an bugete astronomice pentru anul ce urmează strict din considerente de imagine, dar faceți rectificări semnificative pe parcursul acelui an, pentru că nu aveți cum să cheltuiți acei bani bugetați. Anul trecut ați și primit, domnule încă primar, un răspuns elegant de la Emil Boc, primarul Clujului cu privire la bugetul Oradiei vs bugetul Clujului. Apropo.. Boc a implementat deja proiecte prin bugetare participativă, nu că îl laud, dar poate îl întrebați cum se face.

Citez din Emil Boc:

„Asta înseamnă să nu ştii să citeşti un buget şi să compari mere cu pere”

„Sunt doar afirmaţii din vârful limbii, nu te pricepi, le dai drumul. Mulţi văd, puţini pricep! Au luat doar cifre, fără să le mestece”

„Dacă aţi fi vrut să faceţi o comparaţie corectă, aţi fi văzut care este bugetul local. Al Clujului este de 1,5 miliarde de lei, al lor este de 988 milioane de lei, adică sub un miliard, acolo este forţa reală. Dacă compari mere cu pere, evident, iese un mix pe care vrei să-l prezinţi aşa cum doreşti. Să comparăm şi veniturile proprii, 853 de milioane de lei la Cluj, Oradea 482 de milioane. Din impozitul pe venit, avem 606 milioane la Cluj şi 236 de milioane la Oradea. Nu aţi pus aici Centura Metropolitană pe care Clujul o are şi nu e în bugetul ei, ci în bugetul Ministerului Transporturilor. Noi pentru asta lucrăm o întreagă echipă, este o investiţie de 150 milioane de euro. Adăugaţi-o acolo şi vedeţi unde stăm! Pentru că noi nu am putut s-o trecem în bugetul Clujului, dar noi lucrăm pentru ea, zi de zi, ceas de ceas!”

Ce să înțelegem din cele relatate mai sus?

Știm cu toții că propaganda ajută atunci când nu este verificată sau analizată așa cum trebuie. Mai știm că i-ați obișnuit pe orădeni cu imaginea unui primar implicat, dar când ne uităm mai atent, descoperim de fapt o lipsă de interes față de prioritățile lor.

Haideți să vă propun ceva, la final:

Ocupați-vă de proiectele orădenilor mai mult și încercați mai puțină propagandă. Acele proiecte vor avea un impact pozitiv în societate, contribuind astfel la un nivel de trai mai ridicat în Oradea. Știu că nu sunt proiecte grandomane care să dea bine, dar sunt proiecte propuse de orădeni, pentru orădeni!

Eu zic că merită!