În data de 5 Iulie 2017, în Parlamentul European, am votat o propunere pentru bugetul Uniunii Europene pentru anul viitor. Discuțiile pentru varianta finală a bugetului, purtate între Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană vor începe în data de 13 Iulie.
Din punctul de vedere al grupului meu politic, social democrații europeni, varianta votată este una bună dat fiind că prin ea se solicită mai mulți bani pentru a ajuta Europa să facă față numeroaselor provocări cu care se confruntă.
Credem de asemenea că propunerea de buget primită de Parlament de la Comisia Europeană reprezintă un pas în direcția corectă, deși eu consider că este încă loc pentru și mai mult progres. În domenii precum creșterea sustenabilă, locuri de muncă de calitate, coeziunea socială și economică, combaterea schimbărilor de climă sau gestionarea fluxurilor migratorii, Europa are cu siguranță nevoie și de mai mulți bani dar și de mai multă ambiție.
De aceea am solicitat și solicit un buget care să încurajeze investițiile în țările Uniunii Europene, singurele care pot, în opinia mea, genera creștere. Efectul direct al creșterii economice va fi nu doar suplimentarea resurselor disponibile ci și îmbunătățirea nivelului de trai al oamenilor în Europa. Sper ca statele membre să abordeze discuțiile care vor urma nu doar dintr-o perspectivă contabilă, seacă și bazată doar pe cifre. Eu cred că în urma negocierilor din această vară avem nevoie de o variantă finală de buget care să exprime hotărâre politică și viziune.
Bugetul pentru anul viitor este o ocazie de a arăta consistență, de a arăta că Uniunea Europeană este solidă, că știe în ce direcție vrea să ducă peste o jumătate de miliard de oameni și că, dincolo de cifre, se gândește, concret și direct, la modalități de a le face acestora viețile mai bune.
Nu în ultimul rând, se deschid de aici discuții extrem de interesante și, în același timp esențiale. Găsirea unor moduri sustenabile pentru a finanța bugetul UE, mai ales după Brexit, este primordială, de aceea trebuie identificate soluții inovative de a suplini contribuțiile britanicilor. Probabil, sau sigur pentru unii colegi, Europa va trebui în scurt timp să își dezvolte propriile resurse, pentru a nu mai fi atât de dependentă de contribuțiile statelor membre. Asta cu atât mai mult cu cât Uniunii Europene i se cer multe rezultate, dar resursele tind să se diminueze.