Vă propun o dezbatere reală cu factorii implicați în jurul Universității din Oradea.

Aici vorbim de Rector, Senatul Universității, Decani, cadre didactice, studenți, absolvenți, orădeni care au studiat în alte centre universitare din țară și din străinătate, studenți străini care au parcurs un semestru prin programe Erasmus +, ONG-uri și Asociații Studențești, astfel încât Universitatea Oradea să poată deveni o alternativă pentru copiii orădenilor și un magnet pentru resursa umană din regiune. Fără această resursă umană, Oradea nu se va putea dezvolta. Investițiile Primăriei Oradea pot aduce plus-valoare dezvoltării Universității doar atunci când avem o strategie coerentă stabilită de cei menționți mai sus și votată de Senatul Universității din Oradea. Abia apoi vom putea veni cu dezvoltarea campusului, cu programe de pregătire continuă a cadrelor universitare, cu atragerea unor cadre noi din alte centre universitare, parteneriate cu Universități Europene și Transatlantice. Domeniile cheie în care voi investi vor reieși din discuția complexă avută cu toți cei implicați. Avem potențial în multe domenii în Oradea, doar trebuie să îl valorificăm.

În data de 31 mai 2018 a fost prezentat Masterplanul pentru Campusul Universitar Oradea.
„Vom aloca o sumă de cca 2 milioane de euro în fiecare an pentru dezvoltarea și modernizarea Universității Oradea, astfel încât în următorii 10 -15 ani masterplanul să devină o realitate” – declara Ilie Bolojan.

Ce s-a întâmplat de atunci și până azi? NIMIC!

De 12 ani Primăria Oradea nu a făcut nimic pentru dezvoltarea sau promovarea Universității din Oradea.
Dar haideți să vedem ce prevede acest master plan care are ca scop ca ”Universitatea Oradea să fie un alt pilon important al orașului, un magnet, un factor de atracție pentru Oradea”, ne spune tot Ilie Bolojan.
„Astfel, proiectul de masterplan prevede construirea unui imobil destinat activităților studențești, construirea de cămine studențești (1300 de locuri în cămine), construirea unui bazin olimpic care va folosi apa geotermală, extinderea bazei sportive (teren de fotbal, teren de volei, sală de atletism, vestiare etc), construirea mai multor spații educaționale pentru facultăți, amenajarea unor zone administrative pentru cadrele didactice, amenajarea a 3 sere care vor deservi activitatea didactică a facultăților de profil.”

Am studiat acel caiet A3 cu 34 de pagini care a fost prezentat atunci. Am căutat degeaba o strategie complexă cu privire la dezvoltarea reală a Universității din Oradea, informații despre strategii pe diferite discipline sau spații de cercetare și inovare, dotări ale laboratoarelor diferitelor facultăți, de cursuri de perfecționare internaționale pentru profesori, de parteneriate pentru dezvoltarea relațiilor cu alte universități sau de integrarea Universității din Oradea în rețeaua de Universități Europene, proiect pilot din care fac parte 4 Universități din România, deja.. Detalii despre Inițiativa Universităților Europene găsiți aici (https://ec.europa.eu/education/education-in-the-eu/european-education-area/european-universities-initiative_en).

Am fost raportor pentru programul Erasmus+ și știu câte oportunități și ce finanțări se pot atrage prin această nouă inițiativă a Comisiei Europene. Avem 4 Universități care participă la acest proiect pilot. Cât de greu poate fi să colaborăm cu ele și să învățăm deodată cu ei cum să beneficiem de viitorul program, când acesta va depăși etapa de proiect pilot? Sigur, aceste finanțări nu sunt pentru clădiri, alei și cămine, ele vizează partea didactică, de cercetare comună în diferite domenii, dar eu știu că avem capacitatea necesară în rândul cadrelor didactice existente și un mare potențial pe viitor.

Atât s-a putut în 12 ani de administrație Bolojan pentru Universitatea din Oradea. Avem 34 de pagini de shițe și o descriere a unor clădiri existente sau viitoare clădiri noi. Nu știm însă pe când vor fi ele finalizate, nu știm ce activități se pregătesc în aceste clădiri, dar pe hârtie arată superb, nu-i așa?

Primele piese din acest nou Master Plan au fost anunțate căminele studențești cu 464 de locuri de cazare. Deși există o nevoie ridicată de spații de cazare pentru studenți, aceștia fiind în număr mare din afara municipiului Oradea, consider că din nou PMO a pus carul în fața boilor. Compania Națională de Investiții avea și are încă un proiect de realizare a unor cămine cu capacitate de cazare de 800 de locuri în cadrul campusului universitar din Oradea. Și acest proiect este întârziat din motive ce țin de aprobări, planuri urbanistice de detaliu și avize, dar cu siguranță este mai bun, atât din punct de vedere al numărului mai mare de locuri de cazare, cât și din punct de vedere al costului, deoarece erau realizate din bugetul CNI. Primăria Oradea putea prioritiza investițiile în puncte strategice de dezvoltare a campusului. Din păcate nu avem o astfel de strategie, dar avem un plan pentru construirea unor clădiri, repet, fără a ști ce facem cu ele.

Dacă la nivelul construcțiilor lucrurile se pot bloca în avize, studii și alte cele, banii promiși de Bolojan în 2018 (2 milioane de euro pe an), puteau fi investiți în dotări, dezvoltarea de parteneriate internaționale, proiecte de cercetare în domenii precum Apa Termală, IT, Medicină, Agricultură s.a. Aceste propuneri le puteți regăsi în Proiectul PSD pentru Oradea, lansat acum 4 ani în campania pentru alegerile locale din 2016.

Motivele pentru care nu există această strategie de dezvoltare il aflăm tot de pe pagina primăriei, în articolul în care este prezentat acest Masterplan. Acolo ni se spune că „ Va urma o perioadă de o lună de zile pentru dezbateri, perioadă în care colegii noștri sunt așteptați să vină cu sugestii, cu întrebări, după care în Senatul Universității se va adopta varianta finală a masterplanului”. Vă dați seama cât de importanți au fost profesorii universitari în elaborarea Masterplanului pentru Universitatea din Oradea, dacă după finalizarea acestuia, profesorii au primit O LUNĂ de zile timp pentru a veni cu propuneri. Îmi cer eu scuze față de profesorii universitari din Universitatea din Oradea pentru faptul că administrația PNL nici nu s-a gândit să îi întrebe. Sincer, așa ceva nu se poate trece cu vederea.

Elaborarea unei strategii o începi printr-o analiză internă, o dezbatere cu fiecare catedră despre punctele forte ale Universității, punctele slabe, oportunități etc. Sunt profesori care au participat la schimburi de experiență și poate, zic și eu, au reușit să identifice exemple de bune practici în Universitățile respective care se pot implementa și la noi. Sunt profesori, foști studenți Erasmus, care la fel au beneficiat de acel contact cu alte Universități din afara țării și care au simțit pe piele lor diferențele de abordare.

Toate aceste informații trebuiau colectate la începutul elaborării acestui Masterplan. Pe lângă aceste cadre universitare, cred cu tărie că trebuiau implicați și studenții. Atât absolvenții cât și cei care se aflau atunci pe băncile facultăților puteau să vină cu informații reale asupra a ce există, ce trebuie să se îmbunătățească. Indiferența față de o dezbatere reală pentru a dezvolta un sector cheie, o regăsim, iată, și în ceea ce privește dezvoltarea Universității din Oradea.

Acest Masterplan este o glumă proastă, un nou proiect făcut pe picior, niște desene frumoase care sunt lipsite de conținut, de strategie. El există doar pentru faima actualei administrații locale. Au aplaudat acum mai bine de 2 ani toți fanii primarului actual. Astăzi mai aplaudăm?
An de an Oradea pierde din cauza lipsei unei implicări reale a Primăriei Oradea în dezvoltarea Universității. Pierdem resursa umană de o valoare inestimabilă către orașele din regiune, către alte țări. Din păcate prea puțini se mai întorc să își clădească un viitor acasă, la Oradea, în ciuda articolelor laudative de la nivel național și internațional.

Oradea este un oraș frumos, dar prea puțin atractiv pentru cei care termină liceul cu nota 10!
Aici găsiți planurile celor 5 „ZECIȘTI” din 2020
Acești tineri, și mulți alții din ultimii 12 ani, evident nu doar cei de nota 10, puteau deveni cercetătorii orădeni, antreprenorii locali despre care vorbeam aici, manageri ai firmelor multinaționale care s-ar fi relocat, la Oradea, datorită calității forței de muncă. Mulți, prea mulți sunt astăzi exact în aceste poziții, dar nu în Oradea!
E nevoie de dezbatere, e nevoie de proiecte pentru orădeni!

P.S.: cuvintele primarului actual.. posibil să le fi uitat dânsul, având în vedere că au rămas doar vorbe:
”Pentru municipiul Oradea a devenit strategică dezvoltarea Universității Oradea și colaborarea cu această instituție, în condițiile în care calitatea forței de muncă a devenit cel mai important indicator pentru companiile care vin în Oradea.”

Urmăriți și alte capitole din programul meu pentru orădeni: