Sala „Yehudi Menuhin” a Parlamentului European nu a fost niciodată mai frumoasă, conform invitaților străini prezenți, decât marți 27 Noiembrie 2018, cu ocazia celebrării Centenarului Marii Unirii. Această celebrare unică a fost organizată la inițiativa europarlamentarului PSD Emilian Pavel, cu suportul întregii delegații social democrate române din Parlamentul European și s-a bucurat de prezența vicepremierului Viorel Ștefan.

 Cei peste 400 de invitați din Bruxelles dar și din județele Bihor, Brașov, Suceava și Galați au participat la două evenimente încărcate de emoție, de bucurie și de mândrie. Sala Yehudi Menuhin, cea mai mare și prestigioasă din Parlamentul European, a fost decorată cu portrete impunătoare ale unor români și românce care și-au adus o contribuție importantă la dezvoltarea și progresul României dar și al umanității, în domenii precum cercetare, cultură, artă, sport, medicină, muzică și diplomație. Au fost de asemenea expuse fotografii de la Marea Adunare Națională din 1918, la loc de cinste aflându-se Rezoluția Marii Adunări Naționale, unul dintre cele mai progresiste texte ale secolului XX.

Au fost prezenți în sală urmași ai delegaților bihoreni la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, alături de Episcopul Oradiei, Părintele Sofronie Drincec, jurnaliști, reprezentanți ai societății civile  și reprezentanți ai instituțiilor publice din țară.

Cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, atmosfera a fost întreținută de prestația excepțională a Ansamblului Profesionist „Crișana” din Oradea, care a prezentat un program de dansuri populare, cântece și colinde din toată țara. Un moment de excepție și încărcătură emoțională a fost atunci când întreaga sală s-a unit pentru a cânta împreună, în Parlamentul European, alături de artiștii de pe scenă, ’„Așa-i românul’’.

 Evenimentul și-a dorit să marcheze, în numele grupului PSD din Parlamentul European, drumul parcurs de România în ultimul secol, de la Tratatul de Pace de la Versailles și până acum, cu câteva luni înainte de organizarea Summit-ului UE de la Sibiu în primăvara anului 2019, în cadrul primei Președinții române la Consiliul UE. Acest eveniment s-a bucurat de sprijinul liderului delegației PSD din Parlamentul European, domnul Dan Nica, dar și de contribuția și prezența altor europarlamentari social democrați români.

 „Junii Brașovului’’ au prezentat și ei un program artistic care a însuflețit o audiență formată din reprezentanți ai ambasadelor europene la Bruxelles și ai instituțiilor Uniunii Europene.

 Mesajul deputaților europeni prezenți și al aleșilor locali veniți din țară a fost unul de unitate și coeziune. „România trebuie să își consolideze și mai mult poziția în cadrul Uniunii Europene, să ne susținem cu demnitate interesele naționale la fel ca și oricare stat membru, grupul PSD va face exact acest lucru și în viitorul mandat al Parlamentului European”.

 

(mai multe informații: https://www.youtube.com/watch?v=gu5hJ-Xqq4g )