La sfârșitul lunii Martie, în calitate de membru al Comisiei de libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European, am solicitat grupului social democraților europeni (S&D) – din care fac parte, susținere pentru înființarea unei comisii speciale de anchetă pentru a analiza în detaliu acuzațiile aduse companiei Cambridge Analytica și implicarea companiei Facebook.

Mă bucur că în urma acestei solicitări, și a altor inițiative similare ale unor deputați europeni, astăzi am discutat în plen, la Strasbourg,  despre protecția datelor cetățenilor europeni, văzută ca o linie de apărare împotriva manipulării, mai ales în perioadele de campanii electorale. Este un prim pas pe care îl salut și voi fi în continuare implicat în acest discuții și în găsirea unor răspunsuri care să fie și rapide dar și eficace.

Consider că o analiză atentă în forul democratic al Uniunii Europene este absolut necesară în contextul viitorelor alegeri europene din 2019 și nu numai.

Acuzațiile aduse vorbesc despre colectarea, stocarea, prelucrarea și vinderea datelor a peste 80 de milioane de conturi de Facebook, fără permisiunea utilizatorilor și folosite în scopuri politice, încălcând astfel grav regulile de protecție a datelor cu caracter personal. Crearea profilurilor psihologice ale utilizatorilor a dus la influențarea unor evenimente majore precum referendumul Brexit, dar și alegeri precum cele prezidențiale din 2014 din România.

În intervenția mea, i-am cerut doamnei Věra JOUROVÁ, Comisarul European pentru Justiție, să acționăm fără întârziere și să investigăm urmărirea firului datelor personale colectate de Facebook (și nu numai), folosite de companii precum Cambridge Analytica și vândute unor clienți.

Acești beneficiari finali (organizații politice, companii, persoane fizice sau juridice) au profitat fără consimțământul nostru, de datele noastre personale. A sosit momentul în care să ni se răspunde cine sunt aceștia și cum ne-au folosit datele. Acești beneficiari, cât și companiile care au colectat aceste date, trebuie sancționați conform legilor în vigoare. Doar în acest fel putem restabili încrederea cetățenilor în rezultatele exercițiilor democratice, eliminând orice suspiciune asupra proceselor electorale, prin transparența.

Mai mult, chiar și fără o legislație în vigoare, aceste organizații ar trebui să declare, în mod voluntar, cum au fost folosit datele cu caracter personal, restabilind, totodată, și încrederea în spațiul online.

Aștept cu nerăbdare intrarea în vigoare a Regulamentului General de Protecția Datelor (prescurtat GDPR în limba engleză) în data de 25 Mai 2018, care obligă, printre altele, toate organizațiile să asigure securitatea datelor personale, folosirea corectă a acestora, dar și să permită ștergerea datelor utilizatorilor dacă aceștia o cer și dacă nu mai sunt relevante prestării de servicii (dreptul de a fi „uitat”).

Un alt lucru care a reieșit din dezbaterea de astăzi, e faptul că o serie de partide populiste care nu au susținut defel legislația europeană menită să protejeze datele cu caracter personal sau viața privată a cetățenilor, și-au schimbat subit retorica. În frunte cu Președintele Parlamentului European, europarlamentarul PPE, Antonio Tajani, aceștia au început să ceară dezbateri pe aceste teme. Oportun pentru alegerile europene de anul viitor dar tardiv pentru cetățenii europeni.

Având în vedere gravitatea deosebită a subiectului, dar și a faptul că peste 60 de europarlamentari S&D din alte State Membre m-au anunțat în mai puțin de 24 de ore de la anunțarea inițiativei mele că vor susține demersul pe care l-am făcut, cred că voi avea succes și cred că vom reuși, în Europa, să apărăm și intimitatea dar și independența de gândire și decizie a concetățenilor noștri.