Alături de grupul meu politic, S&D, am votat în Parlamentul European o revoluție extrem de importantă prin care cerem atât condiții de muncă decente cât și asigurarea unei salarizări decente pentru toți angajații europeni. Este o reușită politică, și va deveni o reușită pentru oameni, în ciuda faptului că partidele europene de dreapta s-au opus, iarăși, acestor măsuri. Prin rezoluția noastră am reușit de asemenea să atragem atenția asupra efectelor negative ale muncii în condiții de precaritate, a lipsei de echilibru între viața personală și cea profesională, dar și asupra nevoii de a preveni răspândirea contractelor de tip zero-ore.

Contractele care nu prevăd un orar exact de muncă, sau angajații care sunt obligați să devină persoane fizice autorizate sunt doar două dintre realitățile cu care se confruntă mulți europeni azi.

Este surprinzător, dar la această oră doar 59% dintre europeni sunt angajați pe baza unui contract cu normă întreagă!

Sistemele de securitate socială sunt pur și simplu aruncate în aer, și este o expresie corectă, sub pretextul unei anumite flexibilități pe piața muncii. Mai mult, recenta criză financiară, care a afectat puternic Europa, a dus, în mod extrem de vizibil din punctul meu de vedere, la o erodare a drepturilor angajaților. Nu este o situație normală și cu siguranță nu este o situație care să le dea oamenilor încredere. Formele de muncă precară sunt în mod clar un mare dezavantaj pentru orice societate europeană.

Noi credem că trebuie să fie clar pentru toți că aceste practici nu sunt și nu pot fi considerate ca o soluție împotriva șomajului. Dimpotrivă. Credem că avem nevoie de locuri de muncă decente pentru toți angajații, cu salarii decente și cu plată egală pentru muncă egală.