Astăzi, la șapte luni de la votul dat în Comisia de Muncă a Parlamentului European, din care fac parte, a fost supusă la vot în fața plenului reunit la Strasbourg, propunerea de modificare a directivei europene privind muncitorii detașați la muncă în străinătate. Votată cu sprijinul masiv al statelor din Vest, noua directivă nu mă mulțumește.

Mi-aș fi dorit ca instituțiile europene să fie mai ambițioase pentru că, așa cum am spus și într-un blog anterior, directiva nu răspunde pe deplin preocupărilor oamenilor. Avem nevoie de soluții eficiente pentru problemele reale care afectează acești cetățeni.

Am cerut astfel în cadrul dezbaterii din Parlamentul European, ca cetățenii din Europa de Est sau de Sud să fie plătiți la același nivel cu cei din restul Europei, după principiul plată egala la munca egală, indiferent de unde se află pe teritoriul UE. Pentru a avea cu adevărat un impact social și economic echitabil, toate statele membre trebuie să se lupte împreună pentru egalizarea nivelului de trai și implicit al salariilor, pentru întreaga Uniune.

Pentru că deși este extrem de clar că nu putem vorbi de dumping social atunci când muncitorii din Est sunt angajați pe salarii mai mici în Vest – o situație care reprezintă realitatea pieței – în schimb, faptul că anumite companii vestice plătesc în țări precum Portugalia, Grecia, România, Ungaria, Bulgaria sau Polonia, și lista poate continua, salarii mult mai mici decât la ele acasă, este însă o formă de dumping, dar în sens invers! Uniunea Europeană trebuie să ceară modificarea practicilor unor companii multinaționale, mai ales din vechile State Membre, care aleg metode de mutare a profitului din statele membre unde s-a obținut acesta, in cele de proveniență.

Pentru aceasta, avem nevoie de suportul tuturor statelor membre UE pentru dar, în mod esențial, și al mediului privat.

Cu toate acestea, misiunea generală a acestei directive, aceea de a proteja drepturile cetățenilor mobili din UE, este una extrem de importantă. Sunt mândru că alături de alți colegi din Parlamentul European, am obținut, de exemplu, progrese în ceea ce privește condițiile de muncă ale muncitorilor detașați. Astfel, aceștia nu își vor mai vedea salariile scăzute în urma retragerii unor sume de către angajatori pentru decontarea unor cheltuieli de cazare sau transport.

Voi sprijini pe cât de mult posibil, viitoarea Autoritate Europeană a Muncii, care, sper eu, ar putea avea sediul chiar în România. Consider că această nouă agenție UE trebuie să devină o unealtă eficientă care să sprijine statele membre în implementarea reglementărilor stabilite prin noua directivă europeană privind muncitorii detașați și care să garanteze, astfel, concurență echitabilă la nivelul Uniunii Europene.