Să o spunem pe cea dreaptă: E bine că se fac locuri de parcare, dar în acest caz, merită?

  • Merită să ții un șantier de peste 8 ani?

În 2012 când aveam #USL Bolojan promitea că parcarea e gata până în 2016, de vorbit, vorbea deja de 4 ani despre această parcare. Chiar în acest an a promis că e gata până la finalul lunii mai, că vom putea parca gratuit 3 luni, după care va fi parcare cu plată. Suntem în 20 iunie, data anunțată marți, 16.06.2020 ca fiind noua dată pentru deschiderea parcării. Ieri aflăm că se mai amână o săptămână, fără tam-tam-ul unei conferințe de presă, fără poze din interiorul finisat, lăsând exterioriul pentru eventuali trecători care observă cu ochiul liber că pe strada Independenței vom avea șantier încă doi ani, cel puțin. De ce bravați doar când vă lăudați cu proiecte pe hârtie?

  • Merită 8,1 milioane EURO, adică 17.608 EURO/loc de parcare?

ATENȚIE, vorbim de 572 euro/mp construit, ceea ce este enorm și pentru un bloc de locuințe cu finisaje. Pe lângă acest aspect, aici nu discutăm și de costurile plătite de Guvernele #PSD care au fost achitate pentru consolidarea malului, discutăm de ceea ce vedeți, neterminat pe exterior, insuficient pentru o panglică sau măcar o conferință de presă triumfalistă a primarului. A fost nevoie de un Viceprimar care să țină acea conferință în subsol, acolo unde este finisat, dar unde NOI nu avem acces, ÎNCĂ, pentru că încă o dată a fost amânată darea în folosință! Sigur, la aceste costuri se mai adaugă și costurile pentru refacerea pieței, conform proiectului ce va urma să fie stabilit în urma unui concurs de proiecte. Probabil vom avea cheltuieli peste 20.000 EURO/loc de parcare la finalul acestei aventuri a parcării de pe strada Independenței, repet, fără banii plătiți de Guvernul PSD care a consolidat malul acum mult prea mulți ani!

  • Merită să discutăm despre cine răspunde pentru aceste întârzieri? Merită să știm cine plătește, dacă plătește, penalități de întârziere?

Este bine cunoscut faptul că Președintele PNL Bihor, Primarul Bolojan, a acordat acest contract firmei Președintelui Executiv PNL Bihor DE DOUĂ ORI! Primul contract s-a dovedit păgubos, deoarece a fost proiectată greșit din start toată parcarea, drept urmare, fără nicio penalizare, contractul a fost reziliat, relicitat conform proiectului nou și adjudecat aceleiași firme din ograda PNL Bihor. Inițial valoarea era de 24.151.543,64, iar cea finală a ajuns la peste 39.000.000 lei, adică o creștere de 60%. Tot inițial, compania RDS-RCS era anunțată ca partener cu o cotă parte de 30% din costurile lucrării, revenindu-i 90 de locuri de parcare. Valoarea lucrării s-a mărit consistent, cu 60%, vontribuția RDS-RCS a rămas aceeași și nu îi judec, sincer să fiu. E normal ca un partener să își țină angajamentele asumate. Primăria a făcut proiectul inițial, Primăria a licitat, iar vina pentru erorile de proiectare trebuie să le poarte tot Primăria. Problema care intervine este că Primăria greșește pe banii tăi, ai mei și ai tuturor plătitorilor de taxe și impozite din Oradea. Așadar, merită criticați cei care au greșit?

  • Merită să fim împărțiți în tabere?

Am observat că dacă vii cu critici la adresa lui Bolojan ești atacat frontal de o hoardă de cetățeni care nu acceptă nicio părere, cât ar fi ea de argumentată și chiar dacă motivele sunt mai mult decât justificate. În schimb, dacă aș fi primit de la Președintele PSD, domnul Ioan Mang, această lucrare, probabil că aș fi fost deja ”răstignit în Piața Unirii”,doar pentru simplul fapt că sunt Președinte Executiv la PSD și nu la PNL! Dubla măsură ne dezbină, ne duce în pragul în care nu mai vorbim unii cu alții, nu mai dezbatem, deci nu mai progresăm ca societate.

  • Merită să ne ascultăm unii pe alții?

Am oferit în spațiul public de multe ori alternative la aceste proiecte costisitoare, fie eu, fie colegi de-ai mei din PSD, dar ele se loveau de fiecare dată de un zid de servilism la adresa primarului, încă în funcție. O parcare subterană, sub Piața Unirii era deja gata, costa mai puțin și nu deranja atât de mult. Vă invit să vă imaginați o piață deschisă, lungă, fără impedimente de tipul celor găsite în Unirii, dar de data aceasta pe malul Crișului, unde așteptăm de 8 ani să se termine un șantier. Acolo putea fi amenajat un spațiu pentru evenimente pe malul stâng al Crișului Repede, fără a investi în construcții de anvergură pentru protejarea parcării împotriva infiltrațiilor din Crișul Repere. Se puteau organiza concerte, târguri, festivaluri cu mâncare pe stradă (street-food) 😉 fără a fi nevoie de închiderea Pieței Unirii care putea trona liniștită deasupra unei parcări cu ieșiri pentru șoferi în toate cele 4 colțuri ale ei, oferind acces spre toate destinațiile șoferilor deveniți pietoni. Cu siguranță puteau fi și mai mult de 460 de locuri de parcare amenajate, dacă un studiu real ne-ar arăta că se merită, dar acest aspect nu mai contează, deoarece nu dezbate nimeni de la PNL.

  • Merită să mai închidem ochii?

Piața Unirii a fost reabilitată având ordinul suprem, din biroul numărul 1 din Primăria Oradea, de a nu se săpa mai adânc de 2 metri pentru a nu găsi ceva artefacte. O astfel de descoperire ar fi putut periclita finanțarea din fonduri europene, deși altele au fost fazate, adică mutate pentru a fi finațate în următorul exercițiu bugetar. Acest aspect a fost posibil tot la inițiativa guvernului PSD de atunci. Să nu uităm că întârzierile la acest proiect au fost cauzate de schimbarea proiectului inițial de 2 ori, toate cele 3 proiecte fiind achitate din bani publici! Au fost proiecte cu și fără obelisc și fără care nu au convenit și au fost schimbate pentru că.. nu plăceau conducerii! Așa s-a ajuns la întârzieri și la acest ordin neplăcut de a nu se mai săpa, pentru a nu descoperi cumva ceva de interes arheologic! Baia Mare, de exemplu, a reușit să modernizeze piața centrală și piața mică de lângă aceasta, păstrând vegetația care astăzi le oferă băimărenilor și turiștilor temperaturi decente pe timp de vară, inclusiv ziua când în Unirii nu poți sta de zăpușală, dar și posibilitatea de a admira descoperirile arheologice din timpuri de mult trecute, descoperite în timpul lucrărilor. Poate sunt dați prea mult ca exemplu, dar pentru polonezi, în Cracovia, descoperirea de artefacte cu ocazia lucrărilor de canalizare din zona centrală a fost văzută ca pe-o oportunitate. Astăzi poți vizita în Cracovia un muzeu superb sub piața lor centrală, muzeu ce aduce turiști din țară și din străinătate.

Aștept răspunsurile voastre.. eu zic că merită să discutăm despre orice, argumentat, să ne ascultăm civilizat, să ne asumăm merite, dar să si plecăm capul atunci când am greșit. Ce vă asumați, domnule încă Primar, din toate gafele administrației condusă de dumneavoastră, că din merite, știm că luați cu vârf și îndesat, inclusiv de la #PSD?

P.S.: Ați fost votat în 2008 pentru prima dată și ați promis AȘA!