Revocarea domnei Kovesi – conformă inclusiv opiniei Comisiei de la Veneția, ne arată că în sfârșit, președintele țării noastre înțelege ceea ce citește – iar aici nu fac decât să îl parafrazez. Mai mult, Klaus Iohannis face în sfârșit un gest de normalitate, care i-a luat o lună de zile și în absența căruia a divizat țara și mai mult, și ne-a făcut iar de râsul lumii. Deciziile Curții Constituționale nu vor conveni niciodată tuturor, dar ele trebuie respectate de fiecare dată, de toți. Din păcate președintele nu a avut curajul și demnitatea de a veni în fața țării și de a ne spune că respectarea Constituției este un act de normalitate. Este un moment care spune, iarăși, multe despre persoana domniei sale.

Și nu, nu este o tragedie. O tragedie ar fi fost dacă lupta împotriva corupției în țara noastră ținea de o singură persoană. Ori nu este așa, nu trebuie să fie așa și nu poate fi așa. Nici în România și nicăieri în lumea democratică.

Ca membru al Comisiei de libertăți civile și afaceri interne a Parlamentului European salut această decizie – chiar dacă este tardivă și chiar dacă doamna Kovesi ar fi trebuit să demisioneze din proprie inițiativă, pentru că văd în respectarea deciziei Curții Constituționale o nouă șansă pentru țara noastră de a avea un sistem de justiție European, care să respecte libertățile și drepturile fundamentale ale oricăriu cetățean – așa cum se întâmplă peste tot în Europa.

Da, cred că lupta împotriva corupției trebuie susținută, trebuie consolidată, trebuie realizată prin practici legale și nu staliniste și cred că DNA poate avea șansa unui nou început. Doamna Kovesi, care a slujit atât de bine regimul Băsescu – nefăcând practic mai nimic, a dat dovadă în ultimii ani de o lipsă imensă de respect față de ceea ce înseamnă legalitate și drepturi și chiar dacă, ceea nu cred, intențiile sale ar fi fost bune, mijloacele folosite – șantaj, fals, presiuni, nu scuză niciodată, și nicăieri în Europa, aceste scopuri!

Nu este o victorie pentru nimeni și nu este o înfrângere pentru nimeni! Este un moment de normalitate în care deciziile justiției sunt respectate și prin care, sper eu, lupta reală, și nu politică, împotriva corupției, va beneficia de un suflu nou și legal, de un suflu care nu are nevoie de un nume, ci de instituții puternice, care își fac treaba, indiferent de cine guvernează sau de cine este președinte. Nu a fost nici pe departe cazul doamnei Kovesi. Să vedem unde vor duce drumurile domniei sale mai departe și vom putea trage noi și relevante concluzii.