Astăzi sărbătorim ca în fiecare an, Ziua Europei. Sărbătorim 68 de ani de la declarația istorică a lui Robert Schuman – din 1950, care pe lângă faptul că a pus și ea bazele Uniunii Europene din care facem parte, a reprezentat și reprezintă un simbol al victoriei posibilului asupra imposibilului.

În România suntem bombardați în fiecare zi cu opinii și păreri și mesaje alarmiste de parcă în țara noastră nu ar mai fi nimic de făcut decât să închidă cineva ușa și să plecăm. Este un zgomot infernal, dar este totul fals, este o minciună, iar cine o practică este pur și simplu lipsit de minte.

Cine credea că un continent în care timp de secole toată lumea s-a războit cu toată lumea va putea cunoaște o asemenea perioadă, nu doar de pace, ci de dezvoltare și de integrare? Cine credea că URSS, un colos al răului care părea veșnic, se va prăbuși? Cine credea că dictatura comunistă din România va cădea atat de brutal și de definitiv?

Dar toate acestea s-au întâmplat pentru că mulți oameni au văzut posibilul acolo unde cărcotașii și cei lipsiți de minte vedeau imposibilul, sau nu vedeau nimic.

La fel, și azi, văd în jurul meu o grămadă de oameni de toate vârstele care cred și dovedesc, în fiecare zi, că în România se poate obține success, că în România dacă ai o idee bună și lupți pentru ea și nu renunți și nu te lași descurajat sau descurajată de tot felul de habarniști, poți reuși. Trebuie doar să crezi în ce vrei tu să faci și să nu te lași. Iar asta esta valabil în orice țară. Nicăieri nu este ușor atunci când vrei cu adevărat să reușești și să ai o viață bună.

Voi spune asta până la ultima suflare, și vorbesc foarte serios: în România merită să rămâi sau să revii!

Ce nu merită să faci în România? Nu merită să te lași influențată sau influențat de nimeni dintre cei care te descurajează. Dacă ți se face o nedreptate poți găsi ajutor. Dacă statul sau autoritățile nu își fac datoria față de tine poți să îi faci de rușinea lumii în cîteva minute, poți să te adresezi legii și poți să îți aperi dreptul tău!

Eu nu vorbesc despre fantezii aici. Și știu bine de tot cât poate fi de greu și câte mai sunt de făcut. Dar mai știu și că s-au făcut și se fac lucruri bune în țara noastră. În fiecare zi. Este imposibil să nu vezi câte s-au schimbat în bine și cât ne-am schimbat în bine în ultimii 28 de ani!

Cine a făcut asta? Românii, toți. Indiferent pe cine votează, indifferent pe cine urăsc sau iubesc. Românii au realizat tot ce e bun în țara asta azi. Și cei rămași și cei plecați.

S-a plecat și se mai pleacă din multe țări. Au plecat milioane de italieni, milioane de irlandezi, milioane de polonezi și da, au plecat și foarte mulți români. Și se poate pleca. Suntem în Europa unită, suntem într-o piață imensă și liberă, suntem liberi să alegem. Nu este o tragedie, este o oportunitate dragi prieteni! O oportunitate dată de Europa și de toate cele și toți cei care au văzut posibilul acolo unde destui vedeau imposibilul. Dar pentru cei care alegeți să încercați acasă, fie că sunteți aici, fie că reveniți, eu cred cu toată inima mea că merită. Merită luptat așa cum ați lupta oriunde pentru o viață mai bună.

Eu știu că suntem destui români care credem că aici, la noi, se poate obține succes. Sunt mulți români și multe românce care nu doar cred că e posibil, dar care ne dovedesc zilnic că este așa. Haideți să fim toți ca și ei.