Astăzi, la Strasbourg, a avut loc o dezbatere în plenul Parlamentului European cu privire la reforma legilor justiției din România.

Organizată la solicitarea grupului politic al verzilor europeni, al șaselea grup ca mărime din Parlament, dezbaterea din plen a fost de fapt, și din păcate, o mascaradă. Sala a fost aproape goală, așa cum puteți vedea, și nu a reprezentat altceva decât un transfer, la Strasbourg, al frustrărilor membrilor opoziției din România, incapabili să câștige alegeri!

Aceștia, și câțiva amici politici, au înșiruit o serie de lozinci, nu au oferit argumente, și nu au atins DELOC problema cea mai spinoasă și cu adevărat importantă pentru români: buna funcționare a justiției și împiedicarea abuzurilor. Acestea sunt valorile europene reale pe care Uniunea Europeană le apără și trebuie să le apere.

Nimeni, indiferent de statutul său, nu poate fi victima unui abuz și avem în țară, dincolo de cazurile mult mediatizate, prea multe exemple de cetățeni absolut normali, care au fost victime ale incompetenței sau, și mai grav, ale unor intenții absolut de neiertat din partea unor procurori! Legile justiției trebuie să ne ferească pe toți de abuzuri și să sa îi tragă la răspundere pe cei care înjosesc roba de magistrat! Condamnările numeroase suferite de România la CEDO din cauza lor sunt mai mult decât grăitoare.

Sunt foarte interesat să aflu cum s-ar manifesta parlamentarii europeni din alte țări, dacă cetățenii țărilor lor ar fi supuși la abuzuri de orice fel din partea sistemului lor de justiție. Așa zisele îngrijorări ale Europei nu s-au regăsit în plenul Parlamentului European, într-o sală de plen goală, pentru că ele, dincolo de jocul politic, transferat de la București la Bruxelles sau Strasbourg, nu sunt reale.

Ce este real, din punctul meu de vedere, este nevoia urgentă de a avea o justiție dreaptă, o justiție care funcționează și o justiție care nu servește interese politice și nu se implică în competițiile dintre partide.

Vreau o justiție corectă, care să funcționeze corect și care să lupte într-adevăr împotriva corupției și a corupților care încă mai există în țara noastră! Dar pentru asta avem nevoie de legi bune!

Și o ultimă observație: România și Bulgaria trebuie să fie primite cât mai repede în Spatiul Schengen, acolo unde Comisia Europeană spune de ani de zile că le este locul, iar Mecanismul de Cooperare și Verificare trebuie înlăturat cel târziu la finalul acestui an.