Lucrez in domeniul politicilor de tineret de când mă știu și acesta este unul dintre motivele pentru care sunt un mare susținător al Garanției pentru tineret și al Inițiativei privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, două acțiuni europene extrem de eficiente, de mare impact, de care vreau să beneficieze tot mai mulți tineri români.
Săptămâna trecută, în Plenul Parlamentului European de la Strasbourg, am votat astfel raportul de evaluare al impactului acestei inițiative de către Statele Membre, făcând de asemenea și câteva recomandări pentru dezvoltarea acesteia.
Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor este o idee promovată de socialiștii europeni, care a devenit realitate, și care reprezintă în acest moment una dintre principalele surse de finanțare, dar nu singura, ale Garanției pentru tineret. Ea vine în completarea măsurilor luate la nivelul Statelor Membre.
Încă din 2012, când șomajul în rândul tinerilor a atins cote maxime, grupul meu politic, S&D, a făcut demersuri și a depus eforturi mari, în pofida opoziției forțelor politice de dreapta, pentru a impune aceste programe de care, din 2014 și până în prezent, au beneficiat peste 10 milioane de tineri europeni. Mă refer aici la tineri care au până în 25 de ani, care sunt în șomaj, sau care nu sunt cuprinși în niciun program de educație sau de training.
Ce ne dorim acum este să transformăm Garanția pentru tineret într-o componentă permanentă a politicilor europene de ocupare în rândul tinerilor și să îi oferim resurse financiare pe măsură, în Cadrul Financiar Multianual post-2020.
Cum am susținut și în discursul meu în plen, prin amendamentele noastre depuse la textul raportului votat săptămâna trecută vrem să obținem de asemenea o definiție clară, la nivel european, privind ofertele de calitate în educație, training sau locuri de muncă, pentru a ajuta și mai mulți tineri să se integreze cu succes, și nu în orice condiții, pe piața muncii.
Pornind atât de la experiențe practice, precum cele dobândite în misiunea oficială a Parlamentului European în Croația și Slovenia la care am participat ca reprezentant al grupului S&D, dar și de la multe exemple de succes, am propus multe măsuri concrete. Aceste măsuri includ programe personalizate de educație, protecție socială și remunerație, dar și condiții de muncă de calitate.
Chiar dacă șomajul în rândul tinerilor europeni se află în scădere, prea mulți tineri sunt încă prinși într-un cerc vicios al trainingurilor neplătite, condiții precare de muncă, sau șomaj. Cu peste trei milioane de tineri europeni fără loc de muncă, vrem în mod clar să dezvoltăm Garanția pentru tineret furnizându-i o finanțare pe măsura obiectivelor propuse și întărind implementarea acesteia la nivelul Statelor Membre.
Așa cum am spus de la început, inițiativa este menită să completeze alte măsuri luate la nivel național și încurajez guvernul român să își ia un angajament și mai ambițios atât din punct de vedere financiar cât și al dezvoltării de programe de calitate și, mai ales, sustenabile. Europa, dar și România, nu își poate permite să piardă această generație de tineri, care dovedește în fiecare zi că are atât de mult potențial.