O întâlnire recentă a Organizației Internaționale a Muncii (OIM) a reușit să aducă vești foarte bune pentru angajații și sindicatele din întreaga lume. Dreptul la grevă a fost reconfirmat! Este, să recunoaștem, un subiect pe care nu îl mai credeam demn de anul 2015…

Pentru mine personal și pentru grupul S&D din Parlamentul European vestea este foarte bună, fiind rezultatul unei mobilizari excepționale a tuturor colegilor. În esență, poziția grupului nostru a fost fară echivoc: dreptul la grevă nu este și nu va fi niciodată negociabil.

Înțelegerea identificată de reprezentanții angajaților și de cei ai angajatorilor în cadrul Organizației Internaționale a Muncii, după doi ani de impas, este deosebit de importantă. Prin această decizie, se protejează dreptul fundamental al muncitorilor de a iniția astfel de acțiuni și permite OIM să își reia atribuțiile de monitorizare a modului în care statele respectă standardele internaționale de muncă.

Printre acțiunile pe care noi le-am întreprins în această direcție, se numără impunerea unei dezbateri pe agenda întâlnirii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg, întrevederi cu reprezentanți ai sindicatelor, dar și participarea activă, în data de 18 Februarie, la Ziua Internațională de acțiune pentru apărarea dreptului la grevă, care a cuprins peste 100 evenimente desfășurate în 60 de țări.