În cursul săptămânii trecute, cu ocazia adunării plenare a Parlamentului European de la Strasbourg, m-am numărat printre deputații care au votat în favoarea adoptării unei Strategii europene pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen. Votul dat de plenul Parlamentului European survine în urma unui raport întocmit de colega noastră, doamna Maria Noichl, membră a grupului S&D, care a reușit să mobilizeze majoritatea deputaților europeni, din toate partidele politice.

În ciuda unor presiuni care, recunosc, m-au surprins, și a unor atacuri virulente, Parlamentul European a făcut însă un pas mare înainte, în încercarea de a obține egalitate, în mod real, pentru toți cetățenii, indiferent de gen. Consider că, până la urmă, rațiunea a învins, iar raportul pe care l-am votat vine atât cu obiective ambițioase cât și cu propuneri concrete de măsuri imediate. Personal, nu pot însă să nu mă revolt la gândul că un asemenea raport, care nu face decât să corecteze o situție aberantă pentru vremurile noastre, a devenit ținta unor gruprui sau a unor politicieni cu atitudini de Evul Mediu…

Cred că este inacceptabil, și în Europa și oriunde în lume, ca în 2015 o femeie să aibă un salariu mai mic decât un bărbat pentru aceeași muncă, să fie victimă a discriminărilor și să fie supusă unor riscuri fără sens, care o pot expune unor pericole sociale majore, precum sărăcia sau excluziunea!

În urma votului dat de Parlament, este acum rândul Comisiei Europene să acționeze de urgență împotriva discriminării de gen. Așteptam în cel mai scurt timp o propunere de directivă europeană care să combată eficient atât violența împotriva femeilor, care e întotdeauna un semn de barbarie, dar și problemele legate de diferențele de salarii și pensii și, în general, orice formă de discriminare împotriva femeilor.

Este, așadar, o veste bună, care îmi doresc să fie auzită și de bihoreni, cu atât mai mult cu cât avem motive întemeiate să așteptăm de la Comisia Europeană o reacție rapidă, iar efectele benefice ale inițiativei grupului S&D, din care fac parte, se vor vedea, în mod concret, în viața femeilor din toată Europa. Nu în ultimul rând, este încă un exemplu al modului în care Parlamentul European poate avea și are o influență directă și pozitiva asupra vieții noastre cotidiene. Sunt convins că toate statele membre vor susține acest demers.