Într-o declarație susținută recent în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg spuneam că accesarea și utilizarea cu succes a fondurilor europene reprezintă pentru multe comunități mici și medii din țara noastră, singura șansă la dezvoltare și singura șansă pentru un viitor mai bun.

Eu cred că această legislatură a Parlamentului European (2014-2019), împreună cu Comisia Europeană, trebuie să țină seama, însă, și de realitățile de pe teren și de problemele cu care se confruntă acele localități. Trebuie de asemenea să cerem, împreună, Guvernului României – indiferent de culoarea sa politică, să ia măsuri urgente, solicitate de mulți primari și de multe comunități, astfel încât să faciliteze accesul la programele finanțate de Uniunea Europeană.

Sunt convins că introducerea unor proceduri simplificate, a unor proiecte-șablon – o idee care, cred eu, ar urgenta procesul de accesare, dat fiind că ele s-ar adresa unor probleme care se regăsesc peste tot în țară – și a unui fond național de cofinanțare pentru comunitățile ce nu-și permit acele sume, sunt lucruri foarte ușor de făcut și chiar rapid. Dacă oamenii din fruntea statului sunt interesați de aceste lucruri, și nu am motive să cred altceva, aș vrea să văd aceste idei , alături de milioane de români, materializate chiar din acest an.

După alegerile locale din data de 5 Iunie, toți primarii, alături de consilierii locali și județeni, trebuie, în opinia mea, să își concentreze întreaga energie pentru accesarea acestor finanțări. Nu ne mai permitem încă un exercițiu bugetar în care să pierdem fonduri europene! Ba mai mult, trebuie să căutăm parteneri în statele membre pentru a accesa fonduri direct de la Comisia Europeană.

Iată de ce vreau să revin acum, după alegeril, asupra unei idei și a unei propuneri concrete, pe care am mai înaintat-o, în mod public, aleșilor locali: îi rog să mă contacteze, îi rog să mă solicite – și sunt sigur că toți colegii europarlamentari vă stau și domniile lor la dispoziție, pentru a susține, la Bruxelles dacă este nevoie, ideile și proiectele lor. Îi rog să îmi scrie și pentru a încerca să le găsim parteneri externi. Idei pentru proiecte nu le putem da noi și nu putem învăța pe nimeni despre lucrurile de care au nevoie oamenii și comunitățile care le-au acordat votul, însă vreau și vrem să ajutăm, indiferent de comună sau de oraș, pe toți cei care solicită acest lucru.

Se tot spune, cu oarecare ritmicitate, că după aderarea la NATO și la Uniunea Europeană, ne lipsește un nou proiect de țară, un obiectiv ambițios, acceptat și asumat atât de aleși cât și de alegători. Eu cred că acel proiect de țară este, de câțiva ani, în fața ochilor noștri, iar el este uriaș! Este vorba despre zeci de miliarde de euro pe care îi putem atrage în țară. Este vorba despre un proiect mai ambițios decât oricare altul, acela de a folosi bani europeni pentru a aduce România și românii în secolul XXI, alături de Ungaria, de Cehia sau chiar de Polonia… Este vorba despre drumuri și spitale, despre educație, despre apă în unele cazuri (!), este vorba, dragi viitori aleși locali, de tot ceea ce ne lipsește și putem avea dacă facem un minim efort și dacă tratăm cu seriozitate și respect votul pe care ni l-a dat omul!

Vă stau, cu toată deschiderea, la dispoziție pentru a face ceva, pentru a mișca lucrurile, pentru a ne putea uita în ochi unii la alții și la oamenii care acum par să fi pierdut orice încredere, și să fim mândri că am lasat ceva bun în urma noastră. Vă aștept cu respect și cu dorința de a colabora.