Nu cu mult timp în urmă, la Bruxelles, am avut plăcerea unui dialog deosebit de util și de interesant cu domnul Stavros Yiannouka, CEO al WISE – Qatar Foundation, în cadrul unui eveniment intitulat: Educația antreprenorială, o oportunitate pentru reducerea deficitului de competențe profesionale în Europa.
WISE, prescurtarea pentru World Innovation Summit for Education, a fost înființat de către Fundația Qatarului ca o inițiativă internațională care are scopul de a transforma educația prin inovare și se bucură de un sprijin larg, inclusiv din partea Primei Doamne a Statelor Unite, Michelle Obama.
Această inițiativă înseamnă în primul rând o platformă și o multitudine de programe care fac legatura între inovatori în domeniul educației. Ea promovează inovația și dezvoltarea noilor idei în educație. Consider că avem nevoie de revoluționalizarea educației atât la nivel național cât și la nivel European, cu implicarea tuturor: autorități, dascăli, ONG-uri și centre de cercetare, elevi și părinți. De asemenea, colaborarea între state și sectorul privat în domeniul educației este foarte importantă în ceea ce privește modelele și practicile de succes și dezvoltarea ideilor inovatoare pentru a eficientiza acest domeniu.
În Uniunea Europeană, dar nu numai, observăm un fenomen denumit “skills gap” care se definește prin existența multor locuri de muncă disponibile dar și prin lipsa de “talent” care să fie capabil să îndeplinească cerințele angajatorilor… Totodată, rata șomajului este foarte mare, mai ales printre tineri, și astfel se creează o discrepanță între ofertă și cerere pe piața muncii. Rezolvarea acestei situații își are bazele, în opinia mea, în educația tinerilor înainte de a-și alege o carieră, și pentru a își allege o carieră.
Informarea adecvată în ceea ce privește cerințele pieței muncii în diferite domenii este un factor crucial în a reduce această discrepanță dintre nevoile și exigențele pieței și abilitățile și calificările candidatului la un anumit loc de muncă. Este nevoie de mai multă comunicare și colaborare pe toate nivelele instituționale și este nevoie de implementarea de noi proiecte de dezvoltare profesională a tinerilor pentru a-i ajuta să se integreze pe piața muncii și să îndeplinească cerințele angajatorilor.
Cei de la WISE au prezentat la Bruxelles numeroase proiecte în educație care ar putea remedia problema “skills gap-ului”. Antreprenoriatul, de cele mai multe ori, ne duce cu gândul la începerea unei afaceri, însă nu trebuie să ne limităm doar la această definiție. Mai mult, începerea unei afaceri poate fi considerată un vehicul, o metodă pentru tineri, de a-și dezvolta atât o “stare de spirit antreprenorială”, cât și noi aptitudini și competențe necesare pentru secolul 21. Ele vor fi folosite pentru a CREA, pentru a da valoare unei idei noi. Educația antreprenorială nu se rezumă doar la a invăța tinerii cum să își deschidă un business, ci mai degrabă să îi încurajeze în crearea sau identificarea oportunităților și să îi sprijine în acțiune și în asumarea de riscuri.
Eu cred că educația tinerilor trebuie adaptată la cerințele secolului 21, cred că trebuie găsit urgent un echilibru între educația primită de elevi și educația de care aceștia au nevoie! Astfel, educația antreprenorială ar putea reprezenta o oportunitate unică de a găsi o rezolvare pentru acest nou fenomen denumit “skills gap”, din ce în ce mai present și care afectează prea mulți tineri.