Elevii bihoreni, în mod tradițional, se remarcă anual la olimpiadele naționale și internaționale, obținând rezultate de excepție în diferite domenii și cred cu tărie că potențialul lor este și mai mare. Totuși, spre deosebire de alte municipii reședință de județ, Oradea nu are un centru de excelență! Noi vrem să schimbăm acest lucru și venim în fața orădenilor și a bihorenilor cu următoarea propunere:

Înființarea Centrului de Excelență Oradea, având ca membri fondatori următoarele entități: Consiliul Județean Bihor, Primăria Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Casa Corpului Didactic Bihor, toate universitățile și unitățile de învățământ din Bihor care doresc să se implice.

Acest centru de excelență are ca scop asigurarea accesului gratuit la educație diferențiată pentru copiii capabili de performanțe înalte, dar și dezvoltarea de programe proprii de cercetare didactică în vederea pregătirii elevilor capabili de performanțe înalte în colaborare cu mediul Universitar și pre-Universitar.

 Mai multe proiecte din domeniul educației găsiți aici.

Centrul de Excelență din Oradea va putea fi finanțat inclusiv din granturi europene prin diferite scheme de finanțare directă de la Bruxelles (Erasmus+, Horizon2020, Fonduri de Coeziune, LIFE, ERDF, ESIF sau RCFS), dar și prin proiecte finanțate de marile companii precum Google, LEGO, Micorsoft sau altele – pentru a menționa domeniul IT sau robotică, dar nu numai. Aceste finanțări vor putea asigura baza materială pentru a dezvolta deja rezultatele foarte bune obținute de elevii bihoreni în domeniile IT și robotică.

Centrul va putea oferi și găzduire pentru proiecte ale unor asociații care au nevoie practic doar de locație pentru a continua munca asiduă depusă în ultimii ani, un exemplu notabil fiind CodeDOJO Oradea (http://old.coderdojo.ro/locatii/oradea), care s-a remarcat pe plan național și internațional și cu a cărei membri am avut ocazia să mă întâlnesc chiar la Bruxelles în Parlamentul European. Un alt exemplu ar putea fi și Edubiz, un ONG înființat în 2013, care oferă educație non-formală și leadership pentru tinerii talentați din Oradea. (https://www.edubiz.ro/despre/)

Având în vedere dezvoltarea Parcului Științific și Tehnologic de către Consiliul Județean Bihor în parteneriat cu Universitatea din Oradea, considerăm că acest centru de excelență ar putea constitui o pepinieră importantă pentru viitorii studenți, masteranzi, doctoranzi, cadre didactice universitare din Oradea, antreprenori, cercetători etc.

Este de o importanță majoră pentru orice municipalitate să își dezvolte, dar mai ales să își păstreze elitele ACASĂ. Aceștia pot deveni factori esențiali de dezvoltare a societății noastre. Cercetarea și inovarea aduce plus-valoarea de care este nevoie în dezvoltarea sustenabilă a Oradiei și a județului Bihor. De aceea, considerăm că atât Primăria, cât și Consiliul Județean trebuie să investească în infrastructura necesară, dar și să aloce resursele necesare pentru capacitatea umană care să asigure astfel  funcționarea unui astfel de centru de excelență în Oradea.

Centre de excelență putem găsi în toată țara, de la Cluj, Timișoara sau Brașov, pînă la Iași, Craiova sau Roman.

Este timpul să gândim și să dezvoltăm un astfel de proiect și în Oradea.

Am văzut multe exemple de bune practici la nivel european și am găzduit evenimente pe acestă temă în Parlamentul European.

Un exemplu îl puteți găsi aici: https://www.youtube.com/watch?time_continue=64&v=8enLUqIwIY4&feature=emb_logo 

Rezultate obținute de elevii din Bihor în domeniul roboticii:

CN Onisifor Ghibu, Oradea: https://ziare.com/scoala/elevi/trei-elevi-din-oradea-premiati-la-cea-mai-importanta-competitie-de-robotica-din-lume-1580095

CN Mihai Eminescu, Oradea: http://www.eminescu.rdsor.ro/?p=8651

CN Emanuil Gojdu, Oradea: https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/in-finala-celui-mai-mare-concurs-de-robotica-din-romania-81076/

Liceul Nicolae Bolcas, Beius: https://ziare.com/oradea/articole/competitia+robot+challenge

Autodidact: https://adevarul.ro/locale/oradea/portret-oradeanul-cristian-rosu-tanarul-inventator-acoperit-premii-1_50adae597c42d5a6639918fe/index.html

CN Avram Iancu, Ștei: https://www.digi24.ro/regional/digi24-oradea/bihor-elevi-din-stei-in-finala-unui-concurs-de-robotica-890318