Săptămâna trecută, la Strasbourg, am susținut alături de grupul meu politic S&D, adoptarea de către Parlamentul European a unui raport care cere de urgență un nou set de măsuri pentru actualizarea sistemului de taxe în Europa  și mă bucur că am putut contribui la realizarea acestui progres.

Nevoia acestei actualizări vine datorită discrepanței dintre cadrul legislativ actual – care presupune prezența fizică a unei companii pe teritoriul unui Stat membru, și economia digitală care, din ce în ce mai mult, oferă servicii sau produse online.

Astfel, consider că toate companiile trebuie să fie taxate corect și ajutate prin lege să își facă datoria față de țările în care realizează profit, la fel ca și companiile mici și mijlocii din respectivele țări.

Nu vorbim despre măsuri punitive la nivel european ci despre corectitudine față de cetățeni și de faptul că țările europene pierd anual sute de miliarde de euro datorită taxelor și impozitelor pe venit neplătite mai ales de către corporațiile multinaționale.

În același timp însă, Uniunea Europeană – mai ales Comisia Europeană, dar și state precum Germania sau Franța, iar acum Parlamentul European, au decis că practicile comune până în prezent, prin care marile corporații își alegeau domiciliul fiscal în state cu o taxare minimă, trebuie oprite pentru că ele afectează grav bugetele naționale și zeci de milioane de cetățeni europeni, ca să nu mai vorbim despre IMM-urile din Europa, care sunt grav afectate de acest mod incorect de (ne)plată a taxelor și impozitelor de către marile companii, cu armatele lor de avocați, contabili și lobby-iști.

Vorbim așadar, și mă bucur, de crearea unui sistem unic, european, de taxare, care să înlocuiască cele 28 de sisteme diferite din prezent și care să oprească fenomenul nociv al concurenței dintre țări în scăderea taxelor, cu efecte negative asupra oamenilor onești.

Aceasta este o veste excelentă și pentru România. O țară nu poate fi la nesfârșit atractivă, și nu are voie să facă acest lucru în primul rând din răspundere față de cetățeni, doar pentru că oamenii sunt plătiți cu salarii mici, sau pentru că marile firme internaționale sunt scutite ori se sustrag, legal până acum, de la plata unor taxe și impozite, pentru venituri realizate în țara noastră. Este o situație lipsită de sens și este o situație nesustenabilă.

Eu sunt în continuare uimit și sincer revoltat pentru că în timp ce state precum Germania sau Franța conștientizează acest lucru, și iau măsuri, în România sunt în continuare voci care, nu voi ști niciodată de ce – dar pot să bănuiesc, se transformă în avocați ai fugii și ai sustragerii corporațiilor de la plata, absolut normală și corectă a datoriilor față de stat. Iar asta în detrimentul tuturor românilor!

Dar iată că în Europa, uniți, luăm măsuri corecte și normale ale căror beneficii se vor resimți și în România.