Miercuri, 17 Ianuarie, am votat în cadrul plenului Parlamentului European reunit la Strasbourg trei rapoarte realizate de grupul meu politic, S&D, prin care Uniunea Europeană își asumă, până în anul 2030, ținte ambițioase, dar realizabile, în domeniul energiei regenerabile. Ne propunem astfel, creșterea eficiențe energetice în Europa și a ponderii energiilor verzi, regenerabile, în mixul energetic, cu peste 35%.

Azi, UE importă peste jumătate din energia pe care o consumă, și peste un miliard de Euro sunt plătiți în fiecare zi unor țări din afara Europei. În același timp, la nivel european, pur și simplu pierdem cea mai mare parte a resurselor energetice de care dispunem.  În acest context, dacă până nu demult motorul creșterii economice era reprezentat de creșterea productivității muncii, în secolul XXI aceasta va fi generată de o adevărată revoluție a productivității energetice.

Reducând, prin creșterea eficienței energetice, cantitatea de energie pe care o pierdem, și crescând de asemenea gradul de utilizare al surselor de energie regenerabile, vom putea crea milioane de noi locuri de muncă și vom putea păstra sute de miliarde de Euro în Statele Membre. Acești bani ar fi altfel cheltuiți pe cumpărarea de energie din resurse fosile și, mai ales, din țări de multe ori instabile.

Nu în ultimul rând, rapoartele susținute de socialiștii și democrații europeni cer Statelor Membre accelerarea echipării stațiilor de alimentare cu carburanți și cu puncte de încărcare rapidă a vehiculelor electrice, încurajând astfel atât dezvoltarea sectorului autovehiculelor puțin poluante, dar și consumul de energie obținută din surse regenerabile.

Înainte de a-și produce efectele, forma finală a acestor rapoarte va fi rediscutată cu Consiliul și cu Comisia Europeană.