În această dimineață, în incinta Parlamentului European de la Strasbourg, am găzduit un mic dejun de lucru, organizat în colaborare cu ETNO și GSMA – asociațiile europene și globale ale operatorilor de telefonie mobilă.

GSMA este poate mai cunoscută la noi pentru faptul că organizează anual, la Barcelona, Mobile World Congres – cea mai mare expoziție, și conferință,  în domeniul tehnologiei mobile. În acest an, la invitația organizatorilor, am participat și eu în calitate de deputat european, în cadrul programului ministerial al evenimentului.

Astăzi însă, ne-am concentrat în discuțiile noastre pe protejarea datelor, pe dreptul la viață privată în mediul online și pe susținerea inovației în domeniul tehnologiei mobile. Am dezbătut cu diverși colegi din Parlamentul European, experți, universitari, precum și reprezentanți ai unor companii de tehnologie și telefonie mobilă, despre revizuirea propusă de Comisia Europeană a regulamentului privind viața privată și comunicațiile electronice (ePrivacy). Acest regulament conține dispoziții referitoare la asigurarea confidențialității comunicațiilor electronice, la scopurile limitate și condițiile în care este permisă prelucrarea acestor date transmise în cadrul comunicațiilor.

Preocupările mele pentru sprijinirea pieței unice digitale europene, de care România să profite cât mai mult, sunt cunoscute, și mă voi concentra în continuare pe identificarea și promovarea unei juste balanțe între o protecție eficientă a persoanelor în mediul online și încurajarea inovației, a creativității și a spiritului antreprenorial. Cred că nu sunt și nu trebuie inventate contradicții între acești termeni și cred că România, și întreaga Europă de altfel, au obligația de-și accelera viteza de inovare.

 

IMG-20170913-WA0004    IMG-20170913-WA0008