Prima ediție a concursului între licee ‘’Eu&UE’’, organizat de către mine și de către echipa mea, a fost un real succes. Sâmbătă, 9 Mai, de Ziua Europei, aproximativ 200 de liceeni bihoreni, alături de invitații lor, au umplut sala Filarmonicii de Stat din Oradea pentru a asista la finala competiției.

Desfășurată pe durata a trei săptămâni, acțiunea a fost organizată, în paralel, pe doua paliere: un concurs de clipuri video și unul de eseuri, tratând teme legate de valorile europene, dar și de beneficiile pe care românii le au și le pot avea ca și cetățeni ai Uniunii Europene. Au fost invitate să participe toate liceele din Bihor, elevi din peste 20 de instituții de învățământ înscriindu-se în concurs.

Clipurile, realizate de 12 echipe de elevi de la mai multe licee din județ, au fost postate pe pagina de Facebook a concursului ‘’Eu&UE’’, elevii și prietenii lor fiind invitați, în perioada 30 Aprilie – 6 Mai, să voteze pentru filmele favorite. Cu peste 65.000 de accesări, asteptările organizatorilor au fost depășite! Cu ocazia finalei din data de 9 Mai, toate clipurile au fost difuzate, iar echipele care au obținut cele mai multe voturi au fost premiate.

Locul I a fost câștigat, în urma votului online, de către echipa Colegiului Național ‘’Octavian Goga’’ din Marghita, formată din elevii Strava Salomea, Grama Bogdan și Pop Sergiu, care au obținut 2605 voturi și au fost premiați cu o cameră video HD și 3 memory stick.

Locul II a revenit echipei Colegiului Național ‘’Avram Iancu’’ din Ștei, formată din elevii Clepcea Beatrice Roxana, Sandra Ioana Maria și Jurca Mădălin, care au primit 1.611 voturi, fiind premiați cu o Action Camera și 3 stickuri de memorie.

Locul III aparține elevilor Liceului Tehnologic Nr. 1 din Șuncuiuș, Ardelean Andrei, Bodea Alex și Gavriluț Raul, al căror clip video a obținut 1.450 de voturi, premiul constând într-un aparat foto digital și 3 memory sticks.

Emilia-pavel-parlamentul european - 2

În urma vizionării clipurilor, juriul a decis și acordarea unui premiu special, apreciind creativitatea și originalitatea elevilor Liceului Teoretic ‘’Aurel Lazăr’’ din Oradea, Diacon Vanesa, Dobai Răzvan și Fekete Mark, premiați cu o cameră foto digitală.

La proba de eseuri s-au înscris 25 de echipe de elevi din întregul județ. Juriul, format din cadrele universitare: Alina Brihan, Cristina Dogot, Liana Meșter, Claudia Timofte și Cristian Miheș, jurnaliștii: Octavian Haragoș, Oana Mudura și Zoltan Hizo și Adrian Șimon, reprezentant al Asociației ‘’Pro Democrația’’, au invitat echipele care au tratat cel mai bine temele propuse, în funcție de criteriile stabilite, să participle la finala din data de 9 Mai.

Finala concursului a constat în trei probe: o sesiune de întrebări de cunoștințe generale legate de Uniunea Europeană; două sesiuni de dezbateri, în care echipele au ales un subiect dintr-o listă propusă de organizatori, urmând apoi să susțină o teză contrară; precum și o probă care a constat în prezentarea unei personalități din țara noastră care a promovat sau promovează valorile europene.

La această probă, Vasile Pușcaș, fostul negociator șef al României în procesul de aderare la Uniunea Europeană, a fost prezentat de toate cele 3 echipe participante ca fiind personalitatea cea mai marcantă care a contribuit la parcursul european al României. Acest lucru arată, în opinia organizatorilor, faptul că, deși Vasile Pușcaș este mai puțin prezent în spațiul public, generațiile mai tinere nu au uitat efortul depus de către acesta, alături de echipa sa.

În urma stabilirii punctajului, câștigătorii finalei concursului ‘’Eu&UE’’, ediția 2015, sunt:

Premiul I – elevii Liceului Tehnologic numărul 1 din Șuncuiuș, Petruș Maria, Brândaș Beniamin și Cipleu Ionuț, care au câștigat 3 tablete și 3 memory sticks.

Premiul II – elevii Liceului Vocațional ‘’Nicolae Bolcaș’’ din Beiuș, Cata Camelia, Lezeu Bianca, Petrilă Giulia și Toma Raul, care au primit trei tablete Kindle și trei stickuri de memorie.

Premiul III – elevii Colegiului Național ‘’Octavian Goga’’ din Marghita, Borz Miruna, Maior Georgiana și Bule Marius, care au fost răsplătiți cu trei Mp3 players și trei stickuri de memorie.

A fost prima inițiativă de acest fel în județul Bihor, iar răspunsul elevilor a fost unul extraordinar, ei dovedind că au atât cunoștințe despre Uniunea Europeană, idei despre ce înseamnă valorile europene, cât și spirit de competiție.

Acest lucru ne dă speranțe mari pentru ediția de anul viitor, când ne propunem să extindem concursul la mai multe județe.

Doresc, cu această ocazie, să le mulțumesc colegilor mei din Parlamentul European, Viorica Dăncilă, Daciana Sârbu, Rebega Laurențiu, Cătălin Ivan și Victor Negrescu, care au filmat scurte mesaje de salut și încurajare pentru concurenți, mesaje care au fost difuzate pe durata finalei.

În ciuda emoțiilor pe care le-am avut și eu și concurenții, finala a fost, cred eu, un moment extraordinar. Am organizat acest concurs pentru că, de ziua Europei, eu cred că trebuie să ne gândim atât la valori, cât și la beneficii. Valori esențiale precum democrația, transparența, libertatea și solidaritatea trebuie, sunt convins, să devină o parte a felului nostru de a fi, iar beneficiile reale și imediate ale statutului de țară membră trebuie să fie resimțite de toți românii. Acest lucru, în schimb, depinde în cea mai mare măsură de noi, fiind de altfel și o prioritate a mandatului meu.

Nu în ultimul rând, o idee care s-a desprins din cadrul unei probe surpriză, merită menționată. Am rugat finaliștii să ne spună, pe durata unui minut, care cred că sunt posibilele materii opționale care le-ar fi cele mai utile pentru viitorul lor. A fost o bucurie pentru mine faptul că două dintre prioritățile pe care le-am identificat și eu si pe cate am început deja să le promovez la Bruxelles, se referă la ore de antreprenoriat și ore de programare (coding). Faptul că elevii, în mod spontan, au identificat aceleași priorități, mă motivează să dezvolt această idee și acest proiect. Voi reveni cu siguranță asupra subiectului.

Emilia-pavel-parlamentul european - 1

Un studiu recent relevă faptul că România are un deficit de 2.000 de experți la nivelul instituțiilor europene, la Bruxelles, Strasbourg și Luxembourg, iar în țară, de nu mai puțin de 10.000 de experți în domenii direct implicate în problemele europene. Îi încurajez din toată inima pe cei ce au participat, sau au urmărit acest concurs, să își îndrepte atenția asupra unei cariere în domeniul afacerilor europene.