Actul legislativ privind ”Piața Unică Digitală” a trecut astăzi de votul plenului Parlamentului European reunit la Strasbourg.

 

Astăzi, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului European reunit la Strasbourg, social democrații europeni au susținut cu tărie raportul privind oportunitățile dar și provocările pe care revoluția digitală le aduce în Europa.

Ca și raportor al grupului S&D, pentru actul legislativ privind Piața Unică Digitală în Comisia pentru Libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European, am avut prilejul de a mă ocupa în detaliu de aspecte ale acestui dosar fără de care toate promisiunile și oportunitățile noii piețe unice nu ar fi decât o amăgire. Două dintre aspectele esențiale fiind protejarea utilizatorilor și situația angajaților dintr-un domeniu nou dar și extrem de rapid în evoluțiile sale.

Tranziția spre o uniune digitală este prioritară pentru grupul nostru, noi susținând importanța unui cadru legal specific, necesar pentru a ne asigura că toți europenii vor putea să se bucure de beneficiile așteptate. În mod evident, acest lucru înseamnă, și va genera, noi investiții în educație, în formare sau în infrastructura digitală, inclusiv în România. Conform Comisiei Europene, beneficiile economice despre care vorbim se traduc printr-un potențial semnificativ de creștere la nivelul productivității (41%), a oportunităților de afaceri (33%) sau a deschiderii de noi piețe (32%). Pe lângă crearea unei societăți europene mai inclusive și mai eficiente, Piața Unică Digitală și avansurile tehnologice, oferă și firmelor mai mici, pentru prima dată, șansa reală și imediată de a concura în condiții de relativă egalitate cu marile companii deja consacrate și de a crea locuri de muncă. Acest lucru e o veste extraordinară și un pas mare pentru tinerii antreprenori europeni, cu un potențial extraordinar în țări precum România, și nu numai.