Proiectul “Ghidul Elevului” reprezintă o nouă abordare a inițierii în carieră pentru elevii din Oradea. În cadrul întâlnirilor desfășurate la biroul meu parlamentar din Oradea am avut ocazia de a discuta cu elevi din diferite licee și școli și toți sunt interesați să își clădească viitorul profesional bazându-și deciziile pe cat mai multe informații veridice provenite din surse sigure.

Aceste surse, în cazurile de față, au fost profesioniști, practicieni dar și studenți din diferite domenii, care au avut amabilitatea să ni se alăture și care au reușit cu siguranță să prezinte o perspectivă realistă asupra activităților zilnice ale unui medic, avocat sau profesionist în IT, de exemplu. De asemenea, antreprenoriatul, ca soluție pentru viitor, nu a fost nici el ocolit.

De cele mai multe ori, elevii nu au acces la o consiliere adecvată în carieră din partea liceului lor și nici nu au la îndemână informațiile necesare pentru a-și alege o cale care li se potrivește cu adevărat și care, mai ales, este sustenabilă. Cred că aceste întâlniri ajută elevii să obțină o mai bună înțelegere a domeniilor lor de interes și a ceea ce înseamnă cu adevărat să lucrezi în acele medii, zi de zi, ani în șir. Până la urmă, cred că aceasta este valoarea adăugată cea mai mare a proiectului echipei noastre.

Atmosfera de colegialitate a reușit să faciliteze comunicarea între participanți, elevii fiind foarte implicați în discuțiile cu invitații noștri, exprimându-și curiozitățile și întrebările. Astfel, s-a ajuns la un schimb de informații degajat și foarte util pentru toți participanții.

Considerăm că elevii au nevoie de un mediu în care ei să poată adresa întrebări unui profesionist, direct și fără temere, și să primească un răspuns care să le clarifice nelămuririle. De aceea, mulțumim tuturor invitaților care ne-au fost alături și ne-au prezentat cariera lor, răspunzând la toate curiozitatile elevilor.

Sunt sigur că vom reuși continuarea acestui proiect de informare a elevilor în cât mai multe domenii de interes pentru a ajuta tinerii să își găsească mai ușor, sperăm noi, drumul în viață, într-un mod responsabil și bazându-se pe cât mai multe informații.

La acest link https://www.facebook.com/ghidulelevului puteți găsi mai multe informații despre proiect, puteți trimite întrebări sau propuneri pentru viitoarele întâlniri și puteți, mai ales, să vă informați cu privire la acțiunile care vor urma.