Astăzi, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, am participat la o dezbatere cu prim ministrul grec Alexis Tsipras. Prezența sa alături de noi a fost ocazionată și de încheierea cu succes, luna trecută, a celui de al treilea program de ajustare economică.
Victimă a crizei financiare globale din 2007-2008, Grecia a trecut prin cea mai lungă perioadă de recesiune suferită vreodată de către o economie dezvoltată – mai lungă chiar și decât Marea Depresie care a lovit America în anii 30.
La zece ani după acest dezastru, și după multe suferințe produse grecilor de către măsurile de austeritate impuse de dreapta europeană, Grecia este cu siguranță într-o poziție mult mai bună și, în cuvintele lui Tsipras, hotărâtă să nu mai repete greșelile trecutului.
Prin reformele inițiate în ultimii ani, guvernul grec a reușit să devină o parte din soluție și nu din problemă, iar aceasta cu atât mai mult cu cât Grecia s-a aflat în toți acești ani și în prima linie a primirii și găzduirii, în condiții umane, a sute de mii refugiați și imigranți veniți de pe alte continente.
În opinia mea, Grecia și guvernul ei merită admirația noastră în primul rând pentru rezultatele obținute, desigur, dar și pentru că, după o perioadă de neclaritate, s-au opus cu destul succes în toți acești ani presiunilor dreptei europene pentru care austeritatea – deci trecerea forțată a milioane de oameni în sărăcie și precaritate, reprezenta singura variantă posibilă. Grecia le-a dovedit acestora că nu aveau dreptate! Mai mult, după ce sute de mii de greci au ales să plece în alte țări europene, guvernul pregătește acum măsuri care să îi încurajeze, să îi convingă și să îi ajute să revină acasă.
Pentru Europa și pentru stânga europeană – care a luptat mult împotriva măsurilor de austeritate impuse Greciei de partidele de dreapta, toate acestea sunt o veste bună. În cuvintele lui Tsipras, Grecia este gata să își reia locul ce i se cuvine, adică să redevină o voce auzită în dezbaterile privind viitorul UE, un viitor care, așa cum grecii au dovedit, nu poate să aparțină doar politicilor de tăiere, de reducere și de restructurare impuse celor mulți în beneficiul instituțiilor financiare iresponsabile – precum băncile germane care au creditat Grecia mult peste sumele pe care le aveau la dispoziție!…
Uniunea Europeană, în ansamblul ei, a sprijinit Grecia pe drumul său către redresare, iar acum aștept cu interes și cu încredere ca această țară să ni se alăture pentru ca de anul viitor, când vom vota pentru un nou Parlament European, să putem construi, alături de forțele de stânga, o Europa mult mai justă și mai apropiată de oameni, o Europa în care dezvoltarea socială să se regăsească în viața de zi cu zi a tuturor cetățenilor.