În fiecare an, peste 88 de milioane de tone (!!) de alimente sunt pierdute la nivelul Uniunii Europene. Financiar, pierderile însumează peste 143 de miliarde de Euro și produc aproximativ 170 de milioane de tone de dioxid de carbon.
Am ajuns, și nu de puțină vreme, într-o situație critică, și mă bucură faptul că în această săptămână, la Strasbourg, am adoptat câteva măsuri pe care le consider ambițioase, cea mai importantă fiind impunerea obiectivului de a reduce risipa alimentară la jumătate din nivelul atins azi, până în anul 2030.
Aceste măsuri au fost propuse și promovate de social democrații europeni și sunt mândru că în Parlamentul European am putut să luăm inițiativa și să începem să luptăm eficient împotriva acestei probleme majore, care ne afectează și pe noi, în România.
Alte măsuri importante pe care le-am adoptat se referă la ridicarea, în Statele Membre, a restricțiilor privind donațiile de alimente, la o mai bună explicare a unor termeni precum ,,a se consuma înainte de,, sau ,,de folosit până la data…,, dar și la crearea unei piețe secundare pentru fructele și legumele rămase nevândute din motive pur estetice. Nu în ultimul rând, am cerut Comisiei Europene să propună modificarea Directivei privind TVA astfel încât să devină posibile scutirile de taxe în cazul donațiilor de alimente.
În medie, un european aruncă aproximativ 173 de kilograme de alimente anual. În același timp, unul din zece eurpopeni nu are acces permanet la alimente de calitate. Risipa alimentară, este evident, costă mult, poluează la un nivel îngrijorător, iar prevenirea ei poate ajuta milioane de cetățeni europeni ca să trăiască, și să mănânce, mai bine.