Cu ocazia adunării plenare a Parlamentului European, reunit săptămâna trecută la Strasbourg, am avut o întâlnire bilaterală de lucru cu Comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, domnul Tibor Navracsics.

Am discutat atât despre îmbunătățirea implementării programului Erasmus+, de care vreau să beneficieze cât mai mulți români, inclusiv tinerii antreprenori sau meseriași, cât și despre cum trebuie să adaptăm sistemele educaționale la realitățile și competențele necesare economiei secolului 21.

În ceea ce privește programul Erasmus+, comisia parlamentară pentru Ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) m-a desemnat ca și raportor pentru evaluarea implementării acestui program. Erasmus+ dispune pentru perioada 2014-2020 de un buget de aproape 15 miliarde de euro și reunește programele europene destinate educației, trainingului, tineretului și sportului.

În discuția purtată cu Comisarul Navracsics i-am prezentat acestuia mai multe propuneri de îmbunătățire a funcționării programului Erasmus+, care se vor regăsi și în raportul pe care îl voi înainta Parlamentului European. Multe dintre acestea au fost formulate în urma discuțiilor cu reprezentanți ai Ministerului Educației, ai unor Universități sau asociații din România, dar și după numeroase consultări avute cu diverse organizații internaționale.

A doua parte a discuției s-a axat pe un subiect la care, personal, țin foarte mult și anume modernizarea sistemului de educație, astfel încât elevii să primească formarea de care au nevoie! Mă simt încurajat în demersurile mele, mai ales cele cu privire la studiul antreprenoriatului sau a disciplinelor ‘’digitale’’, pentru că și Comisarul european pare să împărtășească multe dintre ideile pe care le susțin. Pe lângă actualizarea competențelor, a materiilor predate, precum și a metodelor de predare, Comisarul consideră faptul că pentru a se adapta mai repede la nevoile comunităților, sistemele educaționale din Europa trebuie să fie mai „deschise” și să asigure o integrare mai bună a curriculum-ului formal cu educaţia nonformală / informală şi piaţa muncii.

Nu în ultimul rând, i-am adresat domnului Navracsics invitația de a vizita România și de a participa la un forum care să dezbată, în prezența domniei sale, viitorul educației în țara noastră și în Europa, invitația fiind acceptată.

Voi reveni cu mai multe informații despre colaborarea noastră, precum și despre raportul Erasmus+. Dacă aveți întrebări sau idei, vă rog sa mi le adresați pe Facebook, Twitter sau să îmi trimiteți un email la adresa emilian.pavel-office@europarl.europa.eu