În calitate de membru al Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European, am învățat că în Europa, drepturile fundamentale sunt esențiale în justiție, că fără ele aceasta nu există, că în momentul în care ele sunt anulate prin protocoale secrete, vorbim de orice dar nu de stat de drept!

Am citit și eu în această dimineață scrisoarea adresata de către Rudolph Giuliani președintelui Iohanis prin care dezaprobă ferm protocoalele secrete semnate între sistemul de justiție și serviciile secrete din țara noastră. Și am citit și câteva reacții autohtone legate nu de conținut ci de presoană! Printre ele, remarc de departe ieșirea absolut diplomatică și pro atlantică a președintelui USR, care spunea, citez, că președintele Iohanis poate aștepta acum și o scrisoare din partea frizerului lui Donald Trump – Rudolph Giuliani fiind în prezent șeful echipei de avocați a președintelui american.

Este în regulă. Opoziția română s-a remarcat în ultimii ani prin argumentele ad hominem (la persoană) și prin lipsa totală a unor argumente de fond în ieșirile sale împotriva majorității parlamentare alese, PSD-ALDE. Foarte bine. Dacă li se pare că funcționează și că este drept, n-au de cât, îi privește.

Însă dacă vorbim despre persoane, atunci să o facem! Rudolph (Rudy) Giuliani este un lider vechi al partidului Republican din Statele Unite. Nu știu dacă are veleități de frizer – vecinătate în care îl așază președintele USR, dar știu că a fost ales de două ori primar al orașului New York și că a activat vreme de aproape opt ani ca și procuror federal.

Cam în aceeași perioadă, domnul Lazăr – de grija căruia se cutremură acum țara, servea, la fel ca și doamna Monica Macovei, în calitate de procuror al regimului Ceaușescu!

Prea multe despre ce făceau acești doi procurori comuniști nu știm – dar vedem în acești ani ce au învățat, prin disprețul total pe care îl arată în vorbă și faptă drepturilor cetățenești fundamentale. O altă doamnă, doamna Prună – fostă ministru în cabinetul Cioloș, le numea deunăzi un lux!

În același timp, Rudolph Giuliani decapita Mafia din New York. Nume despre care restul planetei auzea din filme, precum familia Gambino sau Paul Castellano, puneau recompense de sute de mii de dolari pe capul său.

Pe scurt, este unul dintre cei mai de succes politicieni americani și este unul dintre cei mai de succes procurori americani – un om care a luptat și împotriva corupției și a cirmei organizate. Desigur, în limbaj USR, toate aceste nimicuri îl califică pentru postul de frizer…

Pentru mine, dincolo de persoana lui Rudolph Giuliani, mesajul transmis președintelui Iohanis contează din perspectivă faptului că autorul este un procuror vechi și un procuror extrem de eficace. Un procuror!

Din această perspectivă, ceea ce spune acesta mă interesează, scuzați-mă, un pic mai mult decât ce ar putea spune orice procuror comunist care pretinde acum că apără, de fapt, drepturile românilor, în timp ce le calcă în picioare în modul cel mai stalinist, în fiecare zi.

Mai mult, Curtea de Justiție a Uniunii Europene se opune, în mai multe cazuri, aplicării unor mandate internaționale de arestare pe numele unor suspecți de TRAFIC DE NARCOTICE tocmai din cauza faptului că DREPTURILE ACESTOR SUSPECȚI DE TRAFIC DE NARCOTICE ar putea să nu fie respectate în țările de origine (un exemplu recent, din vara acestui an: Judgment in Case C-216/18 PPU Minister for Justice and Equality v LM).

Ceea ce unii procurori comuniști (încă) nu ne spun despre Europa, și despre restul lumii civilizate, este că actul de justiție nu poate fi viciat, nu poate suferi intervenții secrete, presiuni, nu se poate realiza dacă drepturile ORICĂREI persoane nu sunt pe deplin respectate.

Aceste metehne trebuie să dispară din România împreună cu înlăturarea din sistem a tuturor celor care perpetuează astfel de abordări! Iar dacă este nevoie ca frizerul lui Donald Trump să vină să ne spună și el asta, eu cred că ar trebui să aplecăm urechea. Nu de alta, dar ca persoană, are și el dreptul să vorbească. Chiar și în România lui Lazăr, Kovesi sau Macovei.