Alături de colegul și prietenul meu Victor Negrescu am lansat azi, la Bruxelles, Delegația Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș, o asociație prin care ne propunem promovarea oportunităților economice și turistice, dar și a culturii, a tradițiilor și a obiceiurilor din Vestul țării.

La nivel instituțional, există desigur modelul landurilor germane, care funcționează foarte eficient, iar cu unele reprezentanțe oficiale am avut și eu discuții deja, pentru a învăța de la ei modele de bune practici. Pe de altă parte, cum la noi structura viitoarelor regiuni nu este încă definită, am ales un alt model, cel al unei asociații, care se regăsește și el între cele 400 de reprezentanțe ale diferitelor regiuni europene la Bruxelles.

Delegația noastră va organiza în mod constant evenimente la Bruxelles, conferințe în cadrul instituțiilor europene, va promova branduri locale și va susține inițiativele zonei în domeniul turistic, economic sau cultural. Mai mult, prin Delegația Transilvaniei, Crișanei, Banatului și Maramureșului, ne propunem să furnizăm date și informații cu privire la fondurile comunitare oferite direct de către Comisia Europeană, să atragem investitori și să promovăm activitățile regionale ale unui oraș sau organizații la nivel european.

Evenimentul de lansare s-a bucurat de prezența ministrului delegat pentru dialog social, Liviu Pop, a mai multor deputați din Parlamentul României și a numeroși reprezentanți ai autorităților județene și locale din Ardeal.

Lansarea Delegației Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș,  a coincis, și s-a înscris în cadrul acțiunilor desfășurate de festivalul ’’Primăvara Românească’’, eveniment inițiat de comunitatea românească din Belgia, ajuns acum la cea de a zecea ediție. Alături de Victor Negrescu am sprijinit în acest an organizarea festivalului, la care au participat artiști din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș. Ansamblul folcloric ’’Ioan Ciordaș’’ din Beiuș a fost reprezentantul județului Bihor, cinci perechi de dansatori aducând dansurile și muzica tradițională din Crișana și Bihor în capitala politică a Europei!

Dacă aveți idei de proiecte pe care le-am putea promova prin Delegația noastră, sau aveți alte sugestii, vă rog să îmi scrieți negreșit, pe Facebook sau pe adresa mea de email emilian.pavel@europarl.europa.eu.

emilian pavel euro 2