Două minciuni și jumătate de adevăr în declarațiile lui Manfred Weber într-un interviu acordat jurnaliștilor de la caleaeuropeana.ro.

Manfred Weber este actualul președinte al grupului PPE din Parlamentul European și potențial candidat cheie al acestui grup la președinția Comisiei Europene.

  • Prima minciună: Manfred Weber susține faptul că deputații social democrați din România, „încurajați” de guvernul PSD-ALDE, nu au susținut activarea Articolului 7 al Tratatului UE împotriva Ungariei.

Adevărul îl găsiți în datele publice ale Parlamentului European cu privire la procedura de vot. De aici reiese clar că a fost o singura abtinere din partea deputaților social democrați din România prezenți la acest vot, iar restul au susținut declanșarea procedurii de suspendare a dreptului de vot a Ungariei, conform Articolului 7.

  • A doua minciună: Manfred Weber răspunde întrebării jurnalistului de la Calea Europeană cu privire la o posibilă viitoare declanșare a Articolului 7 împotriva unui guvern social-democrat, după un guvern conservator în Polonia și unul popular în Ungaria.

Adevărul:  Manfred Weber minte din nou, contrazicându-și propriile declarații când răspunde că nu e vorba de o decizie politică și România nu e vizată pe motive politice. Însă, Weber numise deja în cadrul dezbaterii din plen cu privire la situația din Ungaria, trei state cu guverne social democrate care ar trebui sa fie vizate: Slovacia, Malta și România.

  • Jumătatea de adevăr dar tot un fel de minciună: Manfred Weber spune că el și colegii lui au votat împotriva lui Viktor Orban.

Adevărul este că doar 72% din PPE (cel mai mare partid din Parlamentul European) au votat pentru declanșarea Articolului 7. Amendamentele la acest raport, depuse majoritar de grupul Social Democraților și de grupul Verzilor, au fost marcate cu un vot negativ pe listele de vot ale partidului PPE. Neputând evita votul final împotriva Ungariei, pentru menținerea aparențelor și susținerea fățarnică a protejării drepturilor fundamentale în UE, a hotarât să arunce pisica în tabăra social democraților. „Ghinionul” lui este că l-am prins cu minicuna.

Amenințarea lașă și nefondată. Legat de Schengen, Manfred Weber face o declarație total politicianistă, îndreptată împotriva unui guvern dar și a adevărului, pentru că în numeroase rânduri atât Consiliul, Comisia cât și Parlamentul European au stabilit prin hotărâri, documente oficiale sau vot că ROMÂNIA ÎNDEPLINEȘTE DE 8 ANI TOATE CONDIȚIILE de aderare la Schengen. Orice alte condiții inventate acum sunt doar lupte politice meschine ale dreptei europene împotriva stângii și, prin efecte, împotriva românilor. Și nu au bază legală! Spre comparație, stânga europeană a susținut mereu aderarea noastră la Schengen.

Fac un apel la PPE și la reprezentantii partidului din România să se distanțeze de solicitările lui Weber de a menține România în afara spațiului Schengen. Mai mult decât atât, sper ca cei care până acum îl susțineau pentru funcția de Președinte al viitoarei Comisii Europene, să se răzgândească.

Pentru ca românii să înțeleagă clar dimensiunea minciunii oribile la care s-a pretat Weber în interviul său, iată cifrele: PPE are 219 parlamentari din care au fost prezenți la vot 199. Dintre aceștia, 114 au votat împotriva lui Orban, 57 pentru Orban, iar 28 s-au abținut. S&D are 189 de europarlamentari din care au fost prezenți 174. Dintre ei, 167 (față de 114 de la PPE!!) au votat împotriva lui Orban, 2 pentru el (față de 57 de la PPE!!), iar 5 s-au abținut (față de 28 de la PPE!!).

Vă rog să judecați persoana și partidul său, care vă vor cere votul în Mai anul viitor!

Îmi doresc enorm de mult ca toți colegii domnului Weber, din grupul politic Popular din România, să înceteze să folosească gruparea politică europeană pentru a taxa actualul guvern. Consecințele acestor acțiuni iresponsabile se vor face simțite la un moment dat și România va avea de suferit.