Sunt un tânăr politician care luptă și va lupta întotdeauna pentru un viitor mai bun și plin de oportunități în Uniunea Europeană. Fac acest lucru cu optimism și fără naivitate, dar cu convingerea că împreună, țările europene pot obține mai mult pentru cetățenii lor decât separat.

 

Recentele manifestări xenofobe și înmulțirea actelor rasiste în Marea Britanie, dar nu numai, reprezintă însă pentru mine semne că un demon mai vechi se poate ridica iar peste continentul nostru. Este un lucru pe care niciun om cu capul pe umeri nu și-l mai dorește în Europa! Eu cred că rasismul, xenofobia sau radicalizarea sunt provocate de insecuritatea economică acută resimțită de mulți cetățeni, mai ales tineri, de faptul că unii dintre ei nu se simt reprezentați la nivel decizional, dar și, în același timp, de politicienii populiști care sunt în stare sa spună și să facă orice pentru un vot. În același timp, măsurile de austeritate aplicate în multe țări europene ca urmare a crizei economice au dus la o fractură socială și mai accentuată care, la rândul ei, a generat noi prejudecăți, ură și o creștere a actelor rasiste și violente. Mai mult ca oricând, statele trebuie să intervină susținut pentru a asigura condiții de viață decente tuturor cetățenilor și să adopte măsuri care să redea speranța, să aducă oamenilor încredere și motivare astfel încât aceștia să își poată atinge potențialul. Acestea sunt lucruri foarte concrete, de care avem nevoie imediat.

 

În paralel, ceea ce li se întâmplă în această perioadă cetățenilor est europeni din Marea Britanie, dar nu numai, mi se pare absolut inacceptabil pentru o Europa civilizată! În opinia mea, campania pentru scoaterea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost o încercare nerușinată a partidelor populiste de a provoca frică, prin minciună și dezinformare. Sunt convins de faptul că societatea britanică nu susține, în ansamblul ei, nici rasismul și nici xenofobia. O mână de rasiști nu vor reprezenta niciodată totalitatea celor 52% care au votat pentru ieșirea țării lor din UE!

 

Din aceste motive, am solicitat Parlamentului European, Comisiei Europene dar și tuturor Statelor Membre UE să colaboreze de urgență cu guvernul britanic și să găsească soluții imediate pentru a proteja cetățenii europeni care locuiesc în Marea Britanie. Mă aștept ca și guvernul României să apere cu fermitate drepturile românilor care locuiesc și lucrează cinstit în Marea Britanie. Mai mult ca oricând, trebuie să luptăm împotriva prejudecăților și trebuie să oferim cetățenilor alte modele de politicieni și un alt fel de discurs. Toate partidele politice responsabile trebuie să fie unite și să dea un răspuns comun, european, manifestărilor rasiste și xenofobe. Totodată, cred că este de datoria fiecăruia dintre noi să acționeze pentru ca suntem cu toții responsabili pentru comunitățile noastre. Educația, valori precum solidaritatea, toleranța sau respectul reciproc trebuie cultivate și promovate în orice societate democratică. Este inacceptabil să rămânem impasibil și inerți pentru că repetarea istoriei ne-ar costa, pe toți, mult prea mult!

 

Diversitatea culturala este una dintre cele mai mari avuții ale Europei, iar pentru a o valorifica, trebuie să luptăm, cu hotărâre și fără întârziere, împotriva rasismului și xenofobiei.

 

Va invit sa îmi vizionați discursul pentru combaterea xenofobiei si rasismului, susținut Luni, 4 Iulie la plenara Parlamentului European de la Strasbourg. Dacă aveți cunoștințe, sau ați suferit în urma unor acte de rasism în Marea Britanie, vă invit să îmi scrieți pe email la adresa emilian.pavel-office@europarl.europa.eu și voi face tot posibilul pentru a găsi soluții și pentru a ajuta.